Zastrupitev na delavnici industrijske konoplje

Foto: Istockphotos
Foto: Istockphotos
V soboto se je v Žalcu na delavnici na temo uporabe industrijske konoplje v zdravilne namene zastrupilo več oseb, nekaj tudi huje. Preizkušali so različne izdelke iz konoplje, policija pa raziskuje, ali zgolj tiste iz industrijske konoplje.
Oglej si celoten članek

V soboto nekaj po 19. uri se je v Vrbjem v tamkajšnjem bio parku Nivo zastrupilo 15 oseb, več tudi huje. Gasilci PGD Žalec so udeležence delavnice uporabe industrijske konoplje v zdravilne namene s pomočjo avtolestve prenesli iz kozolca in jih v oskrbo predali reševalcem.

Policisti so poročali o desetih zastrupljenih, iz celjske bolnišnice pa so nato sporočili, da so na urgenci zaradi akutne zastrupitve sprejeli 15 oseb. Diagnostični postopki so potrdili, da gre pri vseh za zastrupitev s THC, ki je glavna psihoaktivna sestavina konoplje. Trije bolniki so bili hospitalizirani, dva od njih sta težje prizadeta, vendar nista v življenjski nevarnosti in naj bi bila že danes odpuščena. Ostale so že odpustili v domačo oskrbo. 

Milena Trbulin iz Policijske uprave Celje je pojasnila, da je predavatelj med predavanjem predstavil različne proizvode pridelane iz industrijske konoplje, kot so konopljino olje, konopljina semena, konopljino moko ... Določene proizvode so prinesli tudi obiskovalci delavnice sami. Obiskovalci so med predavanjem preizkušali predstavljene izdelke, tudi tisre, ki so jih prinesli s seboj.

Natančen vzrok zastrupitve zato ni potrjen, preiskava pa še poteka. Več podatkov bo znanih v naslednjih dneh.

So namesto industrijske uporabljali medicinsko?

V Eko civilni iniciativi Slovenije, ki si prizadeva za razvoj izdelkov iz industrijske konoplje in opozarjajo na priložnosti s področja širjenja delovnih mest, so na svoji spletni strani zapisali, da se distancirajo od "neljubega dogodka v Bio parku Nivo".

Kot opozarjajo, ima "medicinska konoplja namreč večjo vrednost THC in kanaboidov od navadne konoplje, kar poleg osnovnih učinkovin  pomeni tudi zdravilne  učinkovine, ki jih je možno  doseči  le z varno, strokovno in kontrolirano uporabo le te in se tako izogniti eventuelnim neprijetnim učinkom".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 23:11 21. Junij 2015.

    https://antsavings.wordpress.com/

  • 22:35 21. Junij 2015.

    Lojz, ni isto.

  • 21:05 21. Junij 2015.

    Ja tile skoraj penzionisti bi lahko požrli litre vina, pa ne bi okol padl, piškotki z veliko dozo hašiša so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.