Slovenija > Črna kronika
177 ogledov

Zastrupitev na delavnici industrijske konoplje

Bolnišnica Istockphotos
V soboto se je v Žalcu na delavnici na temo uporabe industrijske konoplje v zdravilne namene zastrupilo več oseb, nekaj tudi huje. Preizkušali so različne izdelke iz konoplje, policija pa raziskuje, ali zgolj tiste iz industrijske konoplje.

V soboto nekaj po 19. uri se je v Vrbjem v tamkajšnjem bio parku Nivo zastrupilo 15 oseb, več tudi huje. Gasilci PGD Žalec so udeležence delavnice uporabe industrijske konoplje v zdravilne namene s pomočjo avtolestve prenesli iz kozolca in jih v oskrbo predali reševalcem.

Policisti so poročali o desetih zastrupljenih, iz celjske bolnišnice pa so nato sporočili, da so na urgenci zaradi akutne zastrupitve sprejeli 15 oseb. Diagnostični postopki so potrdili, da gre pri vseh za zastrupitev s THC, ki je glavna psihoaktivna sestavina konoplje. Trije bolniki so bili hospitalizirani, dva od njih sta težje prizadeta, vendar nista v življenjski nevarnosti in naj bi bila že danes odpuščena. Ostale so že odpustili v domačo oskrbo. 

Milena Trbulin iz Policijske uprave Celje je pojasnila, da je predavatelj med predavanjem predstavil različne proizvode pridelane iz industrijske konoplje, kot so konopljino olje, konopljina semena, konopljino moko ... Določene proizvode so prinesli tudi obiskovalci delavnice sami. Obiskovalci so med predavanjem preizkušali predstavljene izdelke, tudi tisre, ki so jih prinesli s seboj.

Natančen vzrok zastrupitve zato ni potrjen, preiskava pa še poteka. Več podatkov bo znanih v naslednjih dneh.

So namesto industrijske uporabljali medicinsko?

V Eko civilni iniciativi Slovenije, ki si prizadeva za razvoj izdelkov iz industrijske konoplje in opozarjajo na priložnosti s področja širjenja delovnih mest, so na svoji spletni strani zapisali, da se distancirajo od "neljubega dogodka v Bio parku Nivo".

Kot opozarjajo, ima "medicinska konoplja namreč večjo vrednost THC in kanaboidov od navadne konoplje, kar poleg osnovnih učinkovin  pomeni tudi zdravilne  učinkovine, ki jih je možno  doseči  le z varno, strokovno in kontrolirano uporabo le te in se tako izogniti eventuelnim neprijetnim učinkom".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
 • Nika Zupan 23:11 21.junij 2015.

  https://antsavings.wordpress.com/

 • nizakej 22:35 21.junij 2015.

  Lojz, ni isto.

 • Avatar praufo
  praufo 21:05 21.junij 2015.

  Ja tile skoraj penzionisti bi lahko požrli litre vina, pa ne bi okol padl, piškotki z veliko dozo hašiša so bli pa za njih pač nekaj novega. Ko se bodo spominjali gasilcev in kako so bli fajn "zadeti", se bodo ...prikaži več sami sebi smejali in začeli se šami pečt take dobre piškotke in ne bo jih ne bo za ustavit. Kdo bi si mislil, požlampaš litre vina, potem pa enločnica pa nekaj piškotov, pa ... Gasilci te rešujejo ...