Zdaj je uradno, Alžirija bo Sloveniji dobavljala plin

Foto: STA Podpis pogodbe v Alžirij Foto: MZI Alžirija, podpis pogodbe o dobavi plina Foto: STA Podpis pogodbe v Alžirij Foto: STA Podpis pogodbe v Alžirij Foto: STA Podpis pogodbe v Alžirij
Veletrgovec s plinom Geoplin je danes v Alžiriji s tamkajšnjo državno energetsko družbo Sonatrach podpisal pogodbo o dobavi zemeljskega plina. Dobava se bo začela z novim letom.
Oglej si celoten članek

Pogodbo so podpisali ob robu obiska ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in zunanje ministrice Tanje Fajon v Alžiru. Pogodba je podpisana za tri leta, predvideva pa dobavo 300 milijonov kubičnih metrov plina oz. okoli tretjino letnih slovenskih potreb letno. Dobava se bo začela 1. januarja 2023.

"S podpisom si bomo v manj gotovih časih zagotovili dodatno zanesljivost pri oskrbi s plinom, zato sem vesel in ponosen, da nam je uspelo," je, kot so sporočili z ministrstva za infrastrukturo, ob podpisu dejal Kumer. Pogodbo je označil za zelo pomembno in strateško, želijo pa jo še nadgraditi in povečati oskrbo Slovenije s plinom iz Alžirije. Prav tako vidijo veliko možnosti za razvoj sodelovanja na področju obnovljivih virov energije s poudarkom na sončni energiji in izmenjavo dobrih praks na teh področjih, je še povedal minister.

Želje po širšem sodelovanju

Ministrica Fajon se je v okviru obiska srečala z alžirskim ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ramtanom Lamamro. Dogovorila sta se za podpis memoranduma o sodelovanju med ministrstvoma za zunanje zadeve, v katerem so predvideni konkretni predlogi za okrepitev sodelovanja med državama, med drugim na področju obnovljivih virov energije.

"Ministrstvo za zunanje zadeve bo tudi v prihodnje odpiralo vrata gospodarskemu sodelovanju med državama," je poudarila Fajon. Ministra sta govorila tudi o odprtju veleposlaništev v obeh državah in aktualnem dogajanju v Evropi in na severu Afrike.

Foto: STA Podpis pogodbe v Alžirij Odnosi med Slovenijo in Alžirijo so se posebej v zadnjem letu okrepili tako na političnem kot tudi na gospodarskem področju, in sicer z rednimi političnimi srečanji na najvišji ravni, podpisom sporazuma o gospodarskem sodelovanju in dogovorom o dobavi plina Sloveniji, pravijo na ministrstvu za infrastrukturo.

Državi sodelujeta tudi v okviru neformalne skupine držav EUMED, ki jih povezujejo sredozemske in aktualne teme EU. Ministrica Fajon se je vljudnostno srečala tudi s predsednikom Alžirije Abdelmadžidom Tebunejem.

Slovenija Napaka, ki bi lahko Gibanje Svoboda stala veliko energetika Uspeh v Alžiru, jutri sledi podpis pogodbe Slovenija Plin iz Alžirije: To je povedal premier

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 15:22 15. November 2022.

    končno so se dogovorili koliko bo padlo za provizijo ... verjetno je bil do sedaj problem prevajalec ... ne moreš …

  • Syn
    14:40 15. November 2022.

    Bomo podprli Alžirijo za vstop v EU? Jaz sem za. 🤣😂

  • 14:21 15. November 2022.

    Fata, kje je pa ruta na supku ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.