Slovenija
31806 ogledov

Napaka, ki bi lahko Gibanje Svoboda stala veliko

Glasovnica Gibanje Svoboda
Napačno označeni volilni lističi.

Gibanje Svoboda, ki ga vodi predsednik vlade Robert Golob, opozarja na hudo napako, do katere je prišlo na volilnih listih v Mariboru. Na volitvah za mestni svet v Mariboru namreč kandidira sedemnajst list, a sta dve listi označeni z enako številko - Slovenska ljudska stranka in Naša dežela, stranka dr. Aleksandre Pivec ter Gibanje Svoboda. Obe listi sta označeni s številko 12, čeprav je iz zaporedja razvidno, da bi moralo biti Gibanje Svoboda označeno s številom 13. 

V stranki so zgroženi. "Gre za bistveno kršitev postopka volitev, kar bi lahko vplivalo na zakonitost in pravilnost volitev. “Ves čas trajanja kampanje izrecno izpostavljamo, katera številka je bila izžrebana za izvolitev članic in članov mestnega sveta, sedaj pa številke 13 na glasovnici sploh ni. Zakon o volitvah pravi, da mora biti volja volivke oz. volivca jasno izražena. Sprašujemo se, kako bo lahko jasno izražena, če številke Gibanja Svoboda na glasovnici sploh ni," pišejo.

Sprašujejo se tudi, kako je do takšne napake sploh lahko prišlo in pričakujejo "takojšnje uradno pojasnilo Državne volilne komisije in odgovor na to, kako bodo zagotovili zakonite volitve v drugem največjem mestu v Sloveniji”.

Napako odkrili po eni uri

V mestni volilni komisiji so za STA pojasnili, da so napako ugotovili približno eno uro po odprtju volišča za predčasno glasovanje in jo nato takoj odpravili. "Ugotovljeno administrativno nepravilnost je mestna volilna komisija takoj po ugotovitvi odpravila z izdajo in predložitvijo glasovnice za mestni svet, v kateri je odpravila navedeno administrativno nepravilnost zapisa zaporedne številke," je sporočil predsednik komisije Branko Reisman.

Do odprave nepravilnosti je z glasovnico z napako v tisku glasovalo 24 volivcev. "Tudi te glasovnice bo volilni odbor upošteval pri ugotavljanju izida glasovanja za mestni svet," pravijo v volilni komisiji.

Glasovnice so stvar občinskih volilnih komisij

Na državni volilni komisiji pojasnjujejo, da niso pristojni za glasovnice na lokalnih volitvah, ampak je to stvar občinske volilne komisije.

Na volilno komisijo v Mariboru napotijo tudi na ministrstvu za javno upravo. "Občinska volilna komisija je napako odpravila nemudoma, ko jo je ugotovila. Komisija bo morala oceniti, ali gre za napako takšne vrste, da bi lahko vplivala na rezultat glasovanja," so na vprašanje STA, ali bi bilo treba volitve z napačnimi glasovnicami ponoviti, odgovorili na ministrstvu.

Danes se je začelo predčasno glasovanje za nedeljske lokalne volitve, na katerih volivci izbirajo župane, člane občinskih svetov ter člane svetov mestnih četrti in krajevnih skupnosti. V Mariboru lahko izbirajo med 15 kandidati za župana in 17 listami za mestni svet. Predčasno glasovanje je možno v razstavnem salonu Urban na Grajski ulici danes, v sredo in v četrtek od 7. do 19. ure.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • jan631 18:51 15.november 2022.

    Klošarska stranka sončnega kralja.

  • munja 16:27 15.november 2022.

    DVK je v tem sestavu že predolgo na stolčkih, zato bo potrebna čimprejšnja konkretna prevetritev.

  • lojs 16:04 15.november 2022.

    napake načeloma nihče ne tolerira ampak iskreno, malo sem pogledal številke ... res so nore!, preko 18.000 kandidatov za obč.svete , v povprečju skoraj 100 na občino ... sej je res demokracija, ampak (po mojem) preveč je le preveč, ... ...prikaži več a je kdo opazil "lista kolesarjev in pešcev"?, funkcija svetnika je politična funkcija ... otroški vrtec al kaj?