Gorenjska
503 ogledov

Za 33 mest v mestnem svetu se v Kranju poteguje 12 strank in list

Peter Šalamon
Začele so se predčasne volitve za župane ter člane mestnih in občinskih svetov. V Kranju je na letošnjih lokalnih volitvah za mestni svet 12 strank in list. Vse smo vprašali, katere so glavne točke njihovega programa v novem mandatu.

Mestni svet Mestne občine Kranj sestavlja 33 članic in članov. Na letošnjih lokalnih volitvah se za te stolčke poteguje 12 strank in list. Med njimi so tako stranke, ki oblikujejo državno politiko, to so SDS, NSi, SD, Gibanje Svoboda, SNS, Levica, DeSUS, Resni.ca, SLS, Zeleni Slovenije, kot tudi lokalne stranke in liste, v Kranju so to Povezane lokalne skupnosti, Več za Kranj, Lista za razvoj Kranja.

Ena najvišjih prioritet v novem mandatu v Listi za razvoj Kranja, ki je na volilnem listu pod številko 3, bodo nova stanovanja. Občina se mora po njihovih besedah bolj aktivno vključiti na trg,  s povečanjem fonda stanovanj pa bodo padle tudi cene. Zavzemajo so tudi za večnamensko športno dvorano pod tribuno. Avtobusno postajo bi obdržali na sedanji lokaciji in bi naredili podobno kot v Kopru. Kupili bi zemljišče pri Sari Savi in poiskali investitorja, ki bi zgradil stanovanja, občina pa bi pridobila več sto javnih parkirnih mest. Zavzemali se bodo za enakomeren razvoj krajevnih skupnosti in resen participativni proračun s sredstvi za velike projekte. Za mestno jedro pa bi med drugim uveljavljali predkupne pravice ter v mesto preselili tudi del občinske uprave in kakšen javni zavod.

Levica Kranj je na volilnem listu za mestni svet na številki 4 ter odhaja na volitve po drugi mandat pod sloganom »Tvoj glas, tvoja prihodnost«. V mestnem svetu bodo predstavljali glas vseh, ki si želijo spremembe na bolje. Želijo si, da Kranj postane zeleno mesto. Mesto, ki bo vsem, posebej pa mladim, omogočilo dostojno bivanje. Mesto, v katerem bodo starejši ter ostali pomoči potrebni dočakali varno starost. Mesto, kjer bodo vsi imeli dostop do zdravnika in kakovostne obravnave ter mesto, v katerem bodo imeli vsi otroci enake možnosti za šolanje, gibanje in obšolske dejavnosti. »Kranj mora postati skupnost, ki bo ljudem v stiskah priskočila na pomoč. Poskrbeti je potrebno za športno infrastrukturo in spodbujati zdrav življenjski slog prebivalcev.  Postati mora mesto, ki bo spodbujalo inovativna in zelena delovna mesta in ki bo mladim ustvarjalcem nudilo prostore za njihovo ustvarjanje. V Kranju je potrebno krepiti trajnostno mobilnost in spodbujati lokalno kmetijstvo. Na volitve odhajamo, da v mestnem svetu zagotovimo spremembe na bolje za vse, ki tukaj živimo, delamo in se izobražujemo,« še dodajajo v Levici. Med ključnimi projekti v prihodnjem mandatu pa izpostavljajo ozelenitev mestnega jedra, sprehajalne poti, pitniki in kopalna Kokra, gorenjsko zavetišče za zapuščene živali, prenova mestne tržnice in mestna plaža, vzpostavitev občinskih trim šol, koordinator za planirano organiziranje prehranske verige, skupnostni vrtovi, popoldansko varstvo otrok v vrtcih, ustanovitev stanovanjskega sklada in ustanavljanje stanovanjskih zadrug, gorenjska regijska bolnišnica v Kranju, mobilna zdravstvena oskrba, narediti poklic družinskih zdravnikov privlačnejši za mlade, nov dom upokojencev, mreža javnega prevoza za starejše, povečanje sredstev za obnove šol in vrtcev, center za ustvarjanje in produkcijo ter pridobitev statusa nacionalnega gledališča PGK.

»NSi Kranj je celo leto oblikovala listo 33 kandidatov, da bi dosegli čimbolj enakomerno zastopanost mestnih, primestnih in vaških KS, zelo smo ponosni na pomladitev ekipe. Enako skrbno smo sodelovali s člani in simpatizerji pri oblikovanju NSi programa razvoja Kranja 2022 – 2026 ter ga sredi septembra potrdili na občnem zboru,« so sporočili iz NSi Kranj, ki je na volilnem listu pod številko 6. Njihov program vključuje osem točk, in sicer Kranj mesto podjetništva, mesto športa, mesto kulture in izobraževanja, mesto trajnostnega razvoja, mesto medgeneracijske solidarnosti, univerzitetno mesto, mesto butičnega turizma in regijsko središče Gorenjske. Med projekti programa pa izpostavljajo izgradnjo Poslovne cone Hrastje, ureditev športnih igrišč pri šolah in po KS, kolesarsko povezavo od Žabnice do Kranja in drugod, izgradnjo novega doma starostnikov, spodbujanje lokalnih tržnic z lokalno pridelano hrano, uvedbo srednješolskih programov zdravstvene nege, koncertno dvorano in regijsko bolnišnico.

Cilj Gibanja Svoboda, pod številko 7 na volilnem listu, je, da Mestna občina Kranj postane energetsko učinkovita in zelena prestolnica Gorenjske s celovito dolgoročno razvojno in prostorsko strategijo. »Mesto mora postati lokalno in medgeneracijsko povezano, solidarno, ljudem prijazno in polno življenja. Mladim mora nuditi možnost za svetlejšo prihodnost in pri tem ne spregledati starejših in ljudi s posebnimi potrebami. Naša želja je z dialogom povezati vse občanke in občane ter poskrbeti za njihovo varno prihodnost, kar vključuje tudi učinkovito ravnanje z vodo, energijo in odpadki. Poskrbeli bomo za vključevanje in povezovanje vseh krajevnih skupnosti ne glede na oddaljenost od mestnega jedra in število prebivalcev. Cilj tega razvoja je povezovanje živahnega mestnega jedra z oživljenimi vaškimi središči, kar bo omogočalo bolj prijetno in kakovostno življenje,« izpostavljajo v Gibanju Svoboda. Dodajajo tudi, da niso pozabili niti na mlade, saj se zavedajo, da so naša sedanjost in prihodnost. Zato bodo prioritetno naslovili stanovanjsko problematiko v kranjski občini. »Aktivirati je treba stanovanjski sklad in zagotoviti javna občinska najemniška stanovanja za mlade in njihove družine. Z ukrepi v gospodarstvu pa bomo podprli nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Najpomembnejše pa je, da bomo skupaj z vlado omogočili, da Mestna občina Kranj dobi bolnišnico.«

V stranki SD, ki ima številko 9 na volilnem listu, so pred štirimi leti v kampanji napovedali, da bodo skupaj z županom Matjažem Rakovcem v obdobju 8 let, v dveh mandatih, korenito revitalizirali Kranj po vodilu »Živi in delaj v Kranju«. Dali so osem obljub, ki jih bodo izpolnili na osmih področjih z osmimi konkretnimi nosilnimi projekti. Kot izpostavljajo, so bili zelo uspešni, sedaj pa potrebujejo drugi mandat, da projekte dokončajo. »Naj Kranj še bolj kot kdaj koli prej postane mesto poslovnih in prostočasnih priložnosti. Mesto, v katerem bomo še raje živeli in delali. Z namenom, da to uresničimo, v osmih nosilnih točkah predstavljamo naš program, ki ga želimo dokončati v drugem mandatu,« izpostavljajo v SD. Njihovi nosilni projekti v novem mandatu so tako nova Centralna potniška postaja, 1000 novih stanovanj, športno mesto na stadionu Stanka Mlakarja, ureditev kanjona Kokre s kopališčem, nova koncertno-kongresna dvorana, mestna tržnica, novi dom za starostnike in posodobitev zdravstvenih kapacitet ter participativni proračun in projekti Krajevnih skupnosti.

»Vsak kraj zase najbolje ve, kaj potrebuje za enakomeren razvoj celotne občine. Stranka PLS zastopa krajevne skupnosti, katerih glas se v mestnemu svetu velikokrat presliši, a verjamemo, da nam bo s podporo predstavnikov tako v krajevnih skupnostih kot v mestnem svetu uspelo uresničiti zastavljene programske cilje,« pravijo v Povezanih lokalnih skupnostih, ki so na volilnem listu pod številko 12. Med glavnimi projekti za nov mandat izpostavljajo dvig ravni bivanja in večjo kakovost življenja vseh občanov, boljšo urejenost in pretočnost prometa po celi občini, strateški in trajnostni razvoj gospodarstva in podeželja, spodbujanje ekološkega kmetijstva in turizma ter splošne urejenosti primestnih in podeželskih krajev, urejena športna igrišča in večnamenski prostori v vsaki krajevni spnosti, sanacija in revitalizacija degradiranih območij, ureditev komunalne infrastrukture v vseh krajevnih skupnostih ter ureditev rekreacijskih poti ob Savi, Kokri, Savski Otok, Šmarjetna gora, Jošt.

Na naše vprašanje pa se niso odzvali Več za Kranj (pod številko 1 na volilnem listu za mestni svet), SNS (pod številko 2 na volilnem listu za mestni svet), DeSUS (pod številko 5 na volilnem listu za mestni svet), SDS (pod številko 8 na volilnem listu za mestni svet), Državljansko gibanje Resni.ca (pod številko 10 na volilnem listu za mestni svet) ter SLS in Zeleni Slovenije (pod številko 11 na volilnem listu za mestni svet).

LOKALNE VOLITVE Gorenjska Tudi v Kranju se je zavrtelo letošnje volilno kolesje
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.