Gorenjska
638 ogledov

Tudi v Kranju se je zavrtelo letošnje volilno kolesje

Tudi v Mestni občini Kranj je že vse v znamenju letošnjih lokalnih volitev, na katerih se letos podaja šest kandidatov za župana in dvanajst list za mestni svet.

Mestni svet Mestne občine Kranj sestavlja 33 članov. V zadnjem mandatu ga je najprej sestavljalo 7 list in strank ter 4 samostojni svetnice in svetniki, nekateri od njih so sicer tudi predstavniki strank. V nadaljevanju so do konca mandata na samostojno pot šlo 6 svetnic in svetnikov, nastala pa je tudi nova lista Gibanje Svoboda. S slednjo se je iz mestnega sveta posledično poslovila Lista Marjana Šarca, ki se je priključila Gibanju Svoboda, med mandatom pa je iz liste Zoran za Kranj nastala Resni.ca. Proti koncu mandata je presenetljivo z mesta svetnika Več za Kranj odstopil bivši kranjski župan Boštjan Trilar, ki zdaj svoj čas namenja drugačnim zgodbam, poslu, rekreaciji in kolikor se bo le dalo njegovi veliki strasti potovanjem in spoznavanju drugačnih kultur in ljudi.

KRANJ Gorenjska Bivši župan zapušča politiko

Na lokalne volitve za mestni svet se letos v Mestni občini Kranj podaja 12 list (objavljeni seznami kandidatur in list kandidatov sicer še niso dokončni). Za 33 mest se bodo tako podali Socialni demokrati – Matjaž Rakovec – za tako ime so se odločili na volilni konvenciji občinske organizacije -, DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije, Nova Slovenija – Krščanski demokrati, Levica, Gibanje Svoboda Kranj, Slovenska demokratska stranka, Slovenska ljudska stranka in Zeleni Slovenije, Državljansko gibanje Resni.ca, Slovenska nacionalna stranka – ta ima na listi le eno kandidatko -, Več za Kranj, Igor Velov – Lista za razvoj Kranja in Povezane lokalne skupnosti. Med kandidati je kar nekaj sedanjih svetnic in svetnikov, največ novih imen pa je na listah Gibanje Svoboda, DeSUS in Lista za razvoj Kranja.

Za mnoge na letošnjih lokalnih volitvah v Kranju pa je presenečenje, da se v volilno tekmo tokrat ne podaja Barbara Gunčar, ki je zaznamovala kranjsko politiko več zadnjih let. Med drugim je dvakrat tudi kandidirala za županjo. »V mojem življenju je bila politika pomembna, vendar ne edina dejavnost. Naša domača ključna dejavnost je firma, kjer sem solastnica. Ta ima prednost, zahteva veliko angažiranja, saj je čas, ko smo lahko z našimi storitvami zelo aktualni, digitalizacija je trend. Ves čas sem aktivna v njej. Odločitev, da ne kandidiram, je stvar premišljene odločitve, koliko lahko zares uspem doseči. Za ženske še ni čas, lokalno okolje pa ne razume, da bi s povezovanjem lahko dosegli veliko in se pusti prepričati strankam. Tako vidim, da z enim ali dvema svetnikoma ne morem kaj dosti. V Kranju bom na volitvah podpirala vse, ki bodo delovali za lokalni razvoj, ne le z besedami, temveč tudi z dejanji,« je za Žurnal24 pojasnila Barbara Gunčar. Poleg nje za nov mandat v mestnem svetu ne kandidirajo tudi Nada Mihajlović, Milan Glamočanin, Jožef Rozman, Lea Bidovec, Lea Zupan in Jernej Pavlič.

Poleg volitev članov mestnega sveta pa že teče tudi volilna kampanja za županski stolček. V Mestni občini Kranj se za ta položaj letos poteguje šest kandidatov, in sicer sedanji župan Matjaž Rakovec, ki so ga predlagali Socialni demokrati, Igor Velov, ki so ga predlagali volivci s podpisi, Srečko Barbič, ki ga je predlagalo Gibanje Svoboda, Ivo Bajec, ki so ga predlagali SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije, Zoran Stevanović, ki ga je predlagalo Državljansko gibanje Resni.ca, ter Aleksander Svetelj, ki ga je predlagal Več za Kranj.

LOKALNE VOLITVE Gorenjska Igor Velov stavi na razvoj za ljudi LOKALNE VOLITVE Gorenjska Znan še en županski kandidat POD ČRTO Gorenjska Več projektov in evropskih sredstev LOKALNE VOLITVE Gorenjska V župansko tekmo se vključuje tudi Več za Kranj Zoran Stevanović LOKALNE VOLITVE Gorenjska Bo boj za županski stolček enak kot pred štirimi leti? LOKALNE VOLITVE Gorenjska Tudi Gibanje Svoboda s svojim kandidatom za župana

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.