"Zdaj, ko je cepiva dovolj, ni več razloga, da bi financirali hitre antigenske teste"

Foto: Vlada RS Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar
Foto: Vlada RS Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar
Najprej lahko pričakujemo omejitev deleža zasedenosti v turističnih nastanitvah ter na prireditvah.
Oglej si celoten članek

Delta različica v Sloveniji še ni prevladala, a je v fazi eksponentne rasti, je v oddaji 24UR zvečer povedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Ocenila je, da bo že v tednu, dveh postala prevladujoča.

Kot je pojasnila, se ta različica v primerjavi s klasično širi 70-80 odstotkov hitreje, ljudje pa prej zbolijo, navadno še pred 5. dnevom od stika z okuženim.

Po njeni oceni je dobro, da so pogoji za vstop v državo zdaj enaki za vse in ni več seznamov držav. Na ta način vse okužene pošljejo v izolacijo, njihove stike pa v karanteno. "Število okuženih se ne zmanjša, je pa manjše širjenje v populaciji, kar je v tem trenutku zelo pomembno," je dejala Logarjeva.

Kakšne ukrepe bodo predlagali za naprej?

Strokovna skupina je za ta teden predlagala enake ukrepe, kot smo jih poznali doslej, a če se bo stanje poslabševalo, bodo ukrepali, je obljubila Logarjeva. Najprej lahko pričakujemo omejitev deleža zasedenosti v turističnih nastanitvah ter na prireditvah. 

Kot je pojasnila, vedno več držav razmišlja o tem, da bi zaostrili pogoje za necepljene in neprebolele, recimo pri vstopu v lokale, na prireditve, po besedah Logarjeve so takšne pobude v strokovni skupini že prejeli s strani nekaj ministrstev. Vprašanje je tudi, kako dolgo bodo hitri testi še brezplačni. "Zdaj, ko je cepiva dovolj, ni več razloga, da bi financirali hitre antigenske teste," je dejala.

Precepljenost med zdravstvenimi delavci še vedno nezadostna

Ali bodo sledili francoskemu zgledu, kjer so se odločili, da bo cepljenje za zdravstvene in negovalne delavce obvezno, glede na relativno nizek delež cepljenih v tej skupini? "Na žalost je to skupina, ki je kljub temu, da je videla te bolnike, nismo uspeli prepričati," je priznala vodja strokovne skupine za covid-19. Kljub temu jih bodo po njenih besedah skušali prepričati s pozitivnim pristopom, brez obveze.

Tudi drugod v populaciji je precepljenost še daleč od pričakovanih številk. Po mnenju Mateje Logar "vsi računajo, da se bo cepil nekdo drug" in bomo na tak način dosegli kolektivno imunost. "Vendar za to nimamo časa, ne moremo računati, da bo nekdo namesto nas opravil to dolžnost," je dodala. Kot je poudarila, je cepljenje naša "dolžnost in pravica", z njim vplivamo na to, kako bomo živeli, kako bodo otroci hodili v šole, kako bo funkcioniralo naše gospodarstvo. "To ni samo zdravstveni problem, če ne bomo imeli zadostne precepljenosti, bodo trpele vse plati našega življenja," je sklenila.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 70

  • 18:43 14. Julij 2021.

    Zakaj že se zdravstveni delavci ne želijo cepiti v večji meri? Upam, da bo zanje to čimprej postalo obvezno, da …

  • 15:54 14. Julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil …

  • 13:11 14. Julij 2021.

    A dejdejdej mrš u fačuzo:D

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.