Svet
1860 ogledov

Macron napovedal zaostrovanje, sledil neverjeten odziv

Emmanuel Macron Profimedia
V ponedeljek je Emanuel Macron napovedal, da bodo zaostrili omejitve za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19.

Po njegovi napovedi se je na cepljenje prijavilo več kot 900.000 Francozov. Med njimi je 65 odstotkov mlajših od 35 let. "Sinoči smo samo v nekaj minutah po predsednikovem govoru zabeležili skoraj 7,5 milijona obiskov, kar je rekordna obiskanost. 900.000 Francozov se je prijavilo na cepljenje," je davi za francosko televizijo BFMTV povedal vodja spletne strani Doctolib Stanislas Niox-Chateau.

Vodja spletne strani, prek katere se lahko Francozi prijavijo na cepljenje, je povedal, da so kmalu po 20. uri, ko je imel Macron nagovor, zabeležili po 20.000 prijav na minuto, kar je absolutni rekord od začetka kampanje cepljenja. To se je nadaljevalo ponoči in še danes zjutraj, je še dejal.

Pojasnil je, da bo 926.000 Francozov, ki so se prijavili v ponedeljek zvečer, v celoti cepljenih do sredine oziroma konca avgusta.

Med v ponedeljek prijavljenimi je bilo 65 odstotkov mlajših od 35 let, je še povedal Niox-Chateau. Takšen delež mladih beležijo že nekaj tednov, saj je med starejšimi cepljenih več kot 80 odstotkov ljudi.

Potrdilo obvezno za vstop v restavracije, gledališča, javni prevoz

Zanimanje za cepljenje se je okrepilo, potem ko je Macron v televizijskem nagovoru napovedal, da bo od avgusta potrdilo o cepljenju proti covidu ali negativnem testu na koronavirus obvezno tudi za vstop v restavracije, gledališča, kinodvorane in druge javne prostore ter sredstva javnega prevoza. Od jeseni bodo sicer v Franciji testi na novi koronavirus plačljivi razen v primeru zdravniške napotnice.

Za vse, ki delajo v zdravstvenih ustanovah, ter za tiste, ki prihajajo v stik z ranljivimi skupinami, pa bo cepljenje proti covidu-19 obvezno. Cepiti se morajo do 15. septembra.

covid potrdilo francija epidemija | Avtor: Profimedia Profimedia

Število okužb narašča

Vlada je bila na družbenih omrežjih deležna kritik, da želi ljudi s temi ukrepi prisiliti v cepljenje. Zdravstveni minister Olivier Veran je v odzivu dejal, da pri potrdilu o cepljenju ali negativnem testu ne gre za "sankcijo ali izsiljevanje". "Potrdilo vam olajša življenje," je poudaril in dodal, da se želi vlada za vsako ceno izogniti ponovni ustavitvi javnega življenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S prvim odmerkom cepiva proti covidu je bilo v Franciji doslej cepljenih okoli 35,5 milijona ljudi, kar je nekaj več kot polovica prebivalcev. V zadnjih tednih se je cepljenje upočasnilo.

Beležijo pa hiter porast okužb. V zadnjih dneh je naraslo na več kot 4000 novih okužb na dan, kar je predvsem posledica koronavirusne različice delta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Michael_Colon 10:26 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦