Svet
64024 ogledov

Odločitev padla: Cepljenje od septembra obvezno

Cepljenje Epa
Pristojni so sprejeli odločitev o obveznem cepljenju proti covidu-19 za zdravstvene delavce.

V Grčiji uvajajo obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce. Cepiti se morajo tudi vsi, ki delajo v domovih za ostarele, je danes sporočil grški premier Kiriakos Micotakis. Vsi zaposleni v domovih za ostarele se morajo cepiti do 16. avgusta. Če tega ne bodo storili, bodo morali na bolniški dopust, je Micotakis povedal v nagovoru narodu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Od 1. septembra pa bo cepljenje obvezno za vse zdravstvene delavce v javnem in zasebnem sektorju, je še dejal grški premier.

Grška vlada želi tako spričo širjenja koronavirusne različice delta povečati precepljenost prebivalstva. Doslej se je cepilo tri četrtine starejših od 60 let. Od 10,7 milijona prebivalcev Grčije jih je sicer v celoti cepljenih 4,3 milijona. Od torka se bodo lahko s cepivom podjetja Pfizer cepili tudi mladostniki od 15. do 17. leta starosti.

"Država se ne bo znova zaprla zaradi nekaterih ljudi," je povedal Micotakis. Od petka do konca avgusta bodo sicer lahko v Grčiji samo cepljeni obiskali zaprte prostore, kot so bari, gledališča in kinodvorane.

Macron zdravstvenim delavcem dal čas do 15. septembra

Obvezno cepljenje za zdravstvene delavce je napovedal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. V televizijskem nagovoru je predstavil nove ukrepe, s katerimi želijo zaustaviti širjenje različice delta. "Če ne bomo ukrepali danes, bo število primerov še naprej naraščalo," je dejal. Cilj vlade je doseči 100-odstotno precepljenost. 

Macron je zdravstvenim delavcem dal čas do 15. septembra, da se precepijo. Po tem datumu lahko tiste, ki ne bodo cepljeni, doletijo sankcije ali kazni. 

Vlada naj bi začela tudi kampanjo, s katero želijo k cepljenju spodbuditi mlade. Od jeseni dalje bo treba testiranje s PCR testi v večini primerov plačati. Za vstope v bare, restavracije, kavarne in nakupovalne centre bo treba predložiti digitalno covid potrdilo.

 
Komentarjev 25
  • Mkovac22 10:53 15.julij 2021.

    Genocid pod pretvezo dobrega.

  • Michael_Colon 10:27 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • AnzeSmolej 16:29 13.julij 2021.

    Genevska konvencija je vržena skozi okno! To je enakovredno genocidu !