Počitnice na Hrvaškem odsvetujejo

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Razmere po svetu se še ne umirjajo. Pri naših sosedih je trenutno slabše kot pri nas. "Vsakomur, ki se odpravi na pot, svetujemo, da se dobro pouči o razmerah, ki jih tam lahko pričakuje," svetuje Andrej Šter z MZZ.
Oglej si celoten članek

Razmere po svetu se še ne umirjajo. "Trenutno je virus bolj kot v Sloveniji prisoten na Madžarskem in tudi na Hrvaškem, kjer so razmere trenutno še posebej zaskrbljujoče. V Italiji in Avstriji je štirinajstdnevna incidenca nekoliko nižja kot pri nas, v Italiji znaša 338, v Avstriji 391. Kar skrbi pri tem je, da se v obeh država R vnovič povečuje, kar nikakor ni spodbuden podatek," je razmere v naši okolici predstavila vladna govorka z covid-19 Maja Bratuša

Razmere so slabe tudi v številnih drugih državah po svetu, pri čemer izstopa Indija. "Število primerov se povečuje izredno hitro, zdravstveni sistem pa je pred kolapsom. Zaradi strahu pred širjenjem virusa so nekatere države že omejile potovanje v, iz in tudi preko Indija, med drugim Indonezija in Kanada. Več omejitev je pričakovati v naslednjih dneh," je napovedala Bratuša. 

Na pot le dobro poučeni

Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve, je dejal, da je težko govoriti, da bi se razmere kjerkoli na svetu tako izboljšale, da bi lahko govorili o normaliziranju razmer. Zato je treba, če se že odločamo za pot v tujino, imeti v mislih, da so tudi drugje v veljavi omejitve, ki jih je treba upoštevati in se obnašati tako, kot bi se doma. Povsod pa še vedno veljajo osnovni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa. "Vsakomur, ki se odpravi na pot, svetujemo, da se dobro pouči o razmerah, ki jih tam lahko pričakuje," svetuje Šter. Pomembno je vedeti tako kakšni so pogoji za prečkanje meje in vstop v tretjo državo kot tudi za vrnitev v Slovenijo. 

Na Hrvaškem danes v dveh županijah uvajajo nove ukrepe. 

"Zlasti pred prvomajskimi prazniki je cilj in ambicija skoraj večine Slovencev, da bodo šli na Hrvaško. Hrvaška je država, ki je zdaj v zelo težki situaciji, kar se tiče koronavirusa. Njihov zdravstveni sistem je pred velikimi preizkušnjami in to se odraža tudi v tistih delih države, ki so glavni cilj potencialnih slovenskih turistov. Z izjemo istrske županije so to mesta, kot so Šibenik, Split, tudi Zagreb. To je pomembno upoštevati, ko se odpravimo in pričakujemo, da nas bodo tam čakale idilične, skoraj že poletne dopustniške razmere," je situacijo pri naših južnih sosedih komentiral Šter. Vsa nenujna potovanja še vedno odsvetujejo.

Foto: Epa Hrvaška

Pri naših sosedih slabše kot pri nas

Na Hrvaškem so morali številne turistične kapacitete že zapreti ali dostop do njih omejiti. Izpostavil je tudi dejstvo, da se morajo ob vrnitvi slovenski državljani, ki so bili tam več kot 48 ur oz. 72 ur v primeru lastnikov nepremičnin, na Hrvaškem testirati. To pomeni stik z njihovim zdravstvenim sistemom, ki je pod velikimi bremeni, kar je treba upoštevati.

Madžarska ima že dlje časa skorajda popolno zaporo prehajanja meja. V Italiji je treba povedati, kam gremo, sporočiti to njihovi zdravstveni stroki in pričakovati petdnevno karanteno brez izjeme. Kot izjema se štejejo tisti, ki potujejo prek italijanskih letališč kam drugam. "Kdor bi si želel privoščiti pet ali sedem mirnih dni na Siciliji ali kje drugje, bo slabo naletel, ker ga čaka karantenska obveznost," je pojasnil. V Avstriji je obvezna najava v elektronski obliki, ki se dosledno nadzoruje. 

"Posebnost v tem delu sveta je tudi dejstvo, da kdor se odpravlja v Srbijo in se zanaša na to, da je standardna olajšava dejstvo, da sem cepljen ali sem bolezen prebolel, se morajo zavedati, da za vstop v Srbijo to ni priznano kot olajšava. V Srbijo vodi opravljen test PCR," je povedal Šter. Države namreč avtonomno določajo vstopne pogoje. 

Za vstop v Slovenijo je določeno, katera cepiva so priznana in s kakšno časovno distanco. Vse pomembne informacije so na voljo na spletni strani policije, ki »zelo točno, jasno in ažurno pove pogoje za prečkanje meje v eno in drugo stran«, druga spletna stran s pomembnimi informacijami, pa je spletno središče ministrstva za zunanje zadeve, kjer so zbrani podatki za vsako državo na svetu. 

"Kdor je v Indiji, bo tam verjetno še nekaj časa ostal"

Epidemiološke razmere po svetu se neprestano spreminjajo, do dramatičnega zasuka na slabše je že prišlo v Indiji. "Nekateri že omenjajo indijski sev, ki bo zelo verjetno zelo vplival na epidemiološko situacijo po svetu. Zapirajo se letalske linije v Kanado, v azijski regiji. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo s tem soočena letališča v Londonu, Frankfurtu in Istanbulu. Situacija je takšna, da tisti Slovenci, ki so zdaj v Indiji, bodo tam verjetno še nekaj časa ostali. To velja tudi za osebje na veleposlaništvu. To niso lahke razmere, saj ni mogoče reči, ali bo to trajalo par tednov, par mesecev ali dlje, kot je bilo v nekaterih južnoameriških državah," je opozoril Andrej Šter. 

Opozoril je tudi na potovalno opozorilo zunanjega ministrstva ZDA, v katerem je svojim državljanom odsvetovalo potovanja v vrsto držav, med drugim tudi Slovenijo. To je po njegovem znak tega, da se bo "situacija s korono še kar nekaj čas vlekla". 

Foto: Profimedia Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod

Ne gre za minorni prekršek, ampak kaznivo dejanje

"Zelo slabo je, če okoliščine svojega potovanja prikrivamo in če rečemo, da gremo zaradi medicinskega posega čez mejo, v prtljažniku pa imamo dopustniško opremo, na zadnjem sedežu pa tri otroke, ki sprašujejo, kdaj se bodo lahko šli kopat. Še slabše pa je, če skušamo svoja dokazila prilagoditi ali ponarediti. Tako potrdilo vsekakor ne ostane neodkrito in to ni minorni prekršek, ampak je kaznivo dejanje in s tem, ko kdorkoli skuša na ta način prečkati mejo, močno oteži delo služb, ki to nadzorujejo, pa tudi usodo tistih, ki pridejo na isti mejni prehod, ker se mejni postopki poostrijo in njihova intenzivnost se stopnjuje," opozarja Šter.  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 20:32 24. April 2021.

    žal slovenski turistični delavec ko vidi turista, ki k njemu pride, kot priložnost da ga obere do kosti in za …

  • 17:49 24. April 2021.

    Zspirajte sami sebe, ne hodite čez mejo bog ne dej, Hrvati so kužno, vi svoje bone morate ponucat😄

  • 00:08 24. April 2021.

    Slovencem lačnim žuriranja in gostilniškega posedanja se bo pri sosedih itak odpeljalo. Denar bodo na Hrvaškem pustili, domov pa virus …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.