Slovenija
39071 ogledov

Slabe razmere na Hrvaškem, uvajajo nove ukrepe

1/2
zurnal24.si
Poleg formalnih pogoje za vstop na Hrvaško in vrnitev brez karantene, je pametno načrte prilagoditi tudi epidemiološkim podatkom. Ti pa so na Hrvaškem precej dramatični, v dveh županijah so danes uvedli nove ukrepe.

Hrvaška ima tretjo najvišjo incidenco v EU, huje kot na Hrvaškem je le na Švedskem in na Cipru, je danes povedal šef njihovega NIJZ Krunoslav Capak. Včeraj je na Hrvaškem umrlo kar 46 oseb s covidom-19.

Hrvaška je danes v dveh županijah uvedla nove ukrepe. V osiješko-baranjski županiji so prepovedali obiske v domovih za starejše in uvedli obvezne maske na prostem v primerih, ko ni mogoče držati razdalje. V požeško-slavonjski pa so prepovedali oddajanje dvoran za vse vrste zasebnih zbiranj, okrepili bodo tudi nadzor na spoštovanjem ukrepov. V zagrebški županiji so podaljšali ukrepe, v delu dubrovniške pa so jih sprostili.

Na Hrvaškem so trenutno epidemiološke razmere bistveno, skoraj dvakrat slabše kot pri nas. Izmed sosednjih držav imajo najslabšo statistiko, število novih okužb pa je še v trendu rasti. Najslabše je v eni izmed najbolj priljubljenih počitniških destinacij, poleg tega imajo južnoafriško različico virusa. 

Rekordno število hospitaliziranih

Kot lahko vidite na spodnjem grafu, so razmere najslabše prav v primorsko-goranski županiji, to so na primer Reka, Opatija, Crikvenica, Novi Vinodolski, Krk, Cres, Rab. Ravnatelj zavoda za javno zdravje primorsko-goranske županije Vladimir Mićović je dejal, da imajo največ hospitaliziranih pacientov s covidom doslej, a da upa na boljše čase, saj so imeli včeraj 239 novih primerov, na najhujši dan jih je bilo kar 600.

V zadnjih sedmih dneh so imeli na sto tisoč prebivalcev 683 primerov okužb, to je dvakrat toliko kot naša najslabša zasavska regija. Precej slabše kot pri nas je tudi v zadarski, šibeniško-kninski in splitsko-dalmatinski županiji, kjer imajo približno dvakrat toliko okužb kot jih ima pri nas osrednjeslovenska regija. Istra pa je bistveno bolj varna kot celo naša najboljša obalno-kraška regija, imajo le pol toliko okužb.

Ena največjih nevarnosti prvomajskih oddihov v tujini je, da bi dopustniki domov prinesli kakšno nevarno različico, na primer južnoafriško ali brazilsko, proti katerim so cepiva, sploh Astrazenece, manj učinkovita.

Južnoafriški sev je na Hrvaškem

"Ko se s cepljenjem rešimo britanskega seva, se bo pojavil nov. Problema sta lahko dva, ali je bolj smrtonosen, kar se nakazuje pri britanskem sevu, ali pa cepljeni in tisti, ki so bolezen že preboleli, nanj ne bodo odporni. To nas najbolj skrbi in na žalost je tak že južnoafriški in delno brazilski sev. Južnoafriški sev je na Hrvaškem in glede na to, da cepivo Astrazenece ni preveč učinkovito, veliko pa smo cepili prav s cepivom Astrazenece, bomo verjetno imeli sčasoma imeli nek majhen ali večji val južnoafriškega seva," je v pogovoru za RTL dejal Igor Rudan, ki dela na univerzi v Edinburghu.

Zadnji podatki sekvenciranja virusa kažejo, da se pri nas južnoafriška različica virusa, ki smo jo sicer že imeli, ni razširila. Kako razširjena je na Hrvaškem ali v Italiji, na NIJZ niso odgovorili.

Na ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da še vedno odsvetujejo vsa nenujna potovanja, od držav na rdečem seznamu pa posebej odsvetujejo potovanja v Indijo. Tam ljudje umirajo, ker jim v bolnišnicah zaradi navala pacientov ne morejo zagotoviti kisika.

Italija: obvezna petdnevna karantena

V Sloveniji imamo 50 odstotkov več okužb na sto tisoč prebivalcev kot v Italiji, a so razmere v Italiji po različnih regijah zelo različne, prav tako tudi ukrepi.

Na dveh grafih smo zato ob isti barvni skali prikazali razmere v slovenskih in italijanskih regijah, primerjali smo 14-dnevno incidenco na sto tisoč prebivalcev. Kot lahko vidite, so razmere v sosednji Furlaniji primerljive z našo najslabšo primorsko-notranjsko regijo in več kot dvakrat slabše kot v obalno-kraški regiji.

V Venetu so razmere malo boljše kot pri nas v osrednjeslovenski regiji, podobne so razmere na Siciliji, v Toskani, ki je med Slovenci priljubljena prvomajska destinacija, pa so slabše, v zadnjih 14 dneh so imeli več kot 640 primerov na sto tisoč prebivalcev (osrednjeslovenska regija 526). Na Sardiniji so jih imeli več kot tisoč.

Vodja konzularnega oddelka na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je na novinarski konferenci opozoril, da za vse, ki nameravajo potovati v Italijo, da trenutno velja obvezna petdnevna karantena, ki je ni mogoče prekiniti. Tranzit prek Italije ali z italijanskih letališč pa je omogočen. Opozarja tudi vse, ki nameravajo na Hrvaško.

Takšen je sicer graf okužb po Evropi, ki ga objavlja ECDC, upoštevano je število novih primerov in delež pozitivnih testov. 

 | Avtor: ECDC ECDC

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 19
  • jakec42 07:50 26.april 2021.

    Tudi mi bomo kmalu imeli slabe razmere,ker so vse omejitve ukinili-pri nas je gor,potem pa dol!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:48 23.april 2021.

    Če so na Hr tako katastrofalne številke, nam pa je pomagal res najuspešnejši lockdown vseh časov, da smo iz najhujšega, zakaj za boga svetega vlada ne neredi tako, da bi denar, ki ga Slovenci nosimo na Hr raje ostal doma, ...prikaži več pomagal domačemu Turizmi in tudi državni malhi?

  • rd2dmk2 22:02 23.april 2021.

    no nehajmo o covidu ! konc !. in dejmo o tem. pred leti se je našel dobrotnik in v svoj vikend na morju povabil nekaj otrok iz socilano ogroženih družin. me zanima ali je dobil kakšno državno priznanje za svoje ...prikaži več dobro delo ? torej novinarji na delo. in drugič, ta dobrotnež bi lahko dobil posnemovalce, predvsem naše ljube politike, ki se bohotijo tam doli. z vsemi dodatki bi lahko reskirali in poskrbeli za koga, pa brez selfijev na twiterju. in mi? predlagajmo tiste ki potrebujejoi morje.