Združenje bank Slovenije: Gre za izjemo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Sodba pritrjuje stališču, da je v primerih kreditojemalcev v švicarskih frankih trehba odločati od primera do primera, poudarjajo v Združenju bank Slovenije.
Oglej si celoten članek

Vrhovno sodišče je pred dnevi objavilo odločitev v primeru revizije, ki jo je zahtevala tožena stranka v primeru tožbe kreditojemalca, ki je vzel kredit v švicarskih frankih. Revizijo, ki jo je zahtevala tožena stranka, je vrhovno sodišče zavrnilo in ugotovilo, da je kreditna pogodba nična. 

"Za presojo je Vrhovno sodišče RS uporabilo enaka merila kot v predhodnih odločitvah II Ips 195/2018, II Ips 179/2018 in II Ips 32/2019, v katerih je ugotovilo, da kreditne pogodbe vezane na švicarske franke niso nične, in sicer najprej, ali je banka ustrezno izpolnila pojasnilno obveznost ter v primeru, da morebiti ni, ali je banka ravnala v dobri veri ter obstoj morebitnega znatnega neravnotežja med pravicami in obveznostmi strank. Vrhovno sodišče RS je izrecno poudarilo, da je ključno, da sodišče v okviru presoje nepoštenosti opravi oba testa, torej test dobre vere in presoje morebitnega obstoja znatnega neravnotežja (29. točka obrazložitve)," pojasnjujejo v Združenju bank Slovenije. "Slednje potrjuje, da ostaja sodna praksa Vrhovnega sodišča RS v zvezi s kreditnimi pogodbami vezanimi na švicarske franke ustaljena in enotna. Vrhovno sodišče RS nadalje v 21. do 23. točke obrazložitve pojasni, da je šlo v konkretni zadevi za bistveno drugačno dejansko stanje od primerov v predhodni sodni praksi Vrhovnega sodišča, zato je bil posledično v konkretni zadevi dopusten odstop od sodne prakse po precedenčni tehniki razlikovanja. Da je šlo v zadevi II Ips 18/2022 za poseben primer, Vrhovno sodišče izpostavi večkrat skozi sodbo (24., 25., 28., 30. in druge točke obrazložitve)."

Združenje bank Slovenije poudarja, da sodna praksa ostaja nespremenjena in da gre le za posamičen primer. "Slednje potrjuje tudi nadaljnja praksa prvostopenjskih sodišč, saj je bila z upoštevanjem sodbe Vrhovnega sodišča II Ips 18/2022 že izdana sodba prvostopenjskega sodišča, ki je tožbeni zahtevek na ničnost v celoti zavrnilo ter posledično ugotovilo, da kreditna pogodba vezana na švicarske franke ni nična," so dodali. "Sodba Vrhovnega sodišča RS II Ips 18/2022 tako ponovno potrjuje stališče, da je treba v zadevah kreditojemalcev v švicarskih frankih primere presojati posamično in da zakonsko urejanje ni primerno."

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 22:12 9. Februar 2023.

    Imel sem kredit v CHF. 1. Na banki so me prepričali, da je to najbolj ugodna varianta . 2. Hitro …

  • 19:35 9. Februar 2023.

    Itak je šlo za večino premišljenim špekulantov, ki so se ušteli!

  • 18:22 9. Februar 2023.

    Osnovno vprašanje je: kdo je prodajal pokvarjeno robo? In zakaj? Saj odgovor je na dlani: zaradi pohlepa, dobička in v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.