"Zelo verjetno virus ne bo zapustil sveta"

Foto: Saša Despot izjava vlade RS Bojana Beović
"Zaenkrat ne izgleda, da bi se nov koronavirus zasidral v človeku in nato izbruhnil čez nekaj mesecev. To lahko sklepamo tudi na podlagi drugih sorodnih virusov," je za Prvi program Radia Slovenija dejala specialistka infektologinja dr. Bojana Beović.
Oglej si celoten članek

Tako nov virus po njenih besedah ni kot denimo virusi herpesa, ki so del našega življenja. Zelo verjetno pa po njenih napovedih virus ne bo zapustil sveta: "Morali bomo spremeniti svoje življenje, da bo zbolelo čim manj ljudi." 

Omenila je tudi cepljenje, ko bo to dostopno, ki naj bi ga izvajale predvsem najbolj rizične skupine ljudi. "To, da bomo morali paziti, da se okužbe ne prenašajo med ljudmi, bo ostala naša stalnica. Ne seveda tako drastično kot zdaj," dodaja.

Številka 11 ni realna

Virus je zdaj po njenih besedah prav gotovo razširjen po Sloveniji, ker prejemajo poročila o bolnikih iz cele države: "Oceno o razširjenosti virusa lahko podamo glede na to, koliko ljudi je oskrbovnih v bolnišnicah, ta številka je danes tam okoli 40. To je več kot je bilo v prejšnjih dneh."

Ob tem dodaja, da prihajajo na vrata bolnišnic postopno tisti ljudje, ki so imeli prej le blažje simptome in ki so imeli dokazan virus v svojih dihalih. "Če pogledamo, kako skokovito so naraščali primeri v drugih evropskih državah, je ta sicer zdaj majhna številka začetek nečesa, kar bomo morali res z vsemi silami obvladovat in na to se zdaj intenzivno pripravljamo."

Včeraj je bila številka novo ptrjenih primerov le 11, ki se je nekateri še vedno veselijo, čeprav ni realen pokazatelj stanja okuženih. "Mi že kar nekaj dni razlagamo, pa ne vem, če smo uspešni: tak način spremljanja epidemije, po številu na novo potrjenih okužb, ni pravi in ne pove pravih stvari," pojasnjuje. 

Če si predstavljate eno družino, kjer je en bolan, ima en potrjeno okužbo s koronavirusom. Vsi ostali kašljajo. Prav nobene potrebe ni, da bi pri vseh teh iskali, ali gre za ta virus ali ne, ker ga skoraj zagotovo imajo. Pomembno je, da ostanejo ti ljudje v samoizolaciji, da se virus ne širi okrog. Tako spemljanje pri tako majhnih številkah ne pokaže realno, kako število okuženih narašča.

Dr. Bojana Beović

Nekateri zdravniki s previsokimi kriteriji

Čeprav je slovenski pristop k testiranju potrdil tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni, so po sinočnji seji strokovne skupine slovenskega kriznega štaba dejali, da so ta navodila dopolnili. 

"Mi smo pripravili algoritem obravnave, potem smo pa opazili, da se nam zna zgoditi, da bo ta algoritem razumljen individualno in da bodo zdravniki postavljali previsok prag za testiranje pri bolnikih, ki ostanejo doma, oziroma da bo napotitev v bolnišnico po nepotrebnem preveč," je pojasnila. 

Zato so zlasti za ta segment bolnikov doma, zdaj poslali podrobnejša navodila, kdaj naj se te osebe testira: "S temi navodili je vedno tako, da niso zakon in jih vedno tolmači zdravnik v kontekstu te sitacije. V prvem približku teh navodil smo bili mnenja, da to ni potrebno, da bo zdravnik znal sam presoditi, kdaj testirati. Zdaj smo ugotovili, da mogoče ne bo znal." 

Zdaj so ta navodila popravili tako, da ostaja postopek obravnave bolnikov enak, zdravniki pa imajo natančnejša navodila, kako postopati z bolniki.

Narašča število testiranj Bojana Beović: Število testiranj pri nas naraslo

Dodaja, da je v tem trenutku v Sloveniji najbolj smiselno spremljati razširjenost bolezni glede na to, koliko je hudo bolnih in na ta način ocenimo, koliko je okuženih v populaciji. Da bi testirali vse povprek, tudi tiste s simptomi navadnega prehlada, po njenih besedah nima več smisla.

Prav tako se preventivno ne testira zdravstvenih delavcev: "Zdravstvenega delavca testiramo, če zboli, zato da se prepreči, da bi renašal bolezen naprej. Če je pozitiven, ostane doma," pojasnjuje in dodaja, da so pri zdravstvenih delavcih kriteriji za testiranje nižji in tu testirajo tudi tiste z znaki prehlada.

Obenem je svetovala vsem, ki so bili zaradi simtomov bolezni v samoizolaciji in niso bili testirani, naj ostanejo v samoizolaciji še vsaj dodaten teden.

Ostro WHO: "Testirajte, testirajte, testirajte! Testirajte vse z znaki okužbe!"

V aprilu že prvi rezultati

Odgovarjala je tudi na vprašanje, kdaj po najbolj optimističnem scenariju pričakujemo prvo zdravilo. "Nekaj zdravil že imamo, a so pri tej bolezni slabo preverjena, ker je bolezen nova. V aprilu pričakujemo prve rezultate za zdravilo, ki se je prej razvijalo za zdravljenje ebole," je povedala. 

Izpostavila je, da je sicer v igri še nekaj drugih zdravil, ki jih bomo imeli najbrž v naslednjih nekaj mesecih, a je treba počakati na učinke zdravljenja. 

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:24 19. Marec 2020.

    Samo zato, da manipulirajo številke. Tako povsem napačne številke pošiljajo tudi naprej. Namenoma. Le zaradi koga manipulirajo tako umazano? Zaradi …

  • mph
    10:55 19. Marec 2020.

    Me zanima, če ta ženska in vladni dream team sploh kaj pokuka občasno na strani WHO in drugih organizacij kaj …

  • 10:49 19. Marec 2020.

    "S temi navodili je vedno tako, da niso zakon in jih vedno tolmači zdravnik v kontekstu te sitacije. V prvem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.