Znano, kdaj bo referendum o drugem tiru

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Državna volilna komisija je na podlagi sodbe vrhovnega sodišča predlagala datum ponovitve glasovanja na referendumu.
Oglej si celoten članek

Državna volilna komisija (DVK) je na podlagi sodbe vrhovnega sodišča glede razveljavitve glasovanja, ki jo je prejela danes, določila datum glasovanja na referendumu o drugem tiru. O datumu bodo uradno odločili na jutrišnji seji, za ponovno glasovanje pa predlagajo 13. maja, kar pomeni, da 2. aprila pa začenejo teči roki za opravila, ki so potrebna za izvedbo referenduma.

Referendumsko vprašanje se bo najverjetneje glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper (ZIUGDT), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 8. maja 2017?"

Drugi tir Infrastrukturni minister: Kar zagovarja nasprotna stran, za nas niso argumenti, ampak zavajanja

Kaj je razsodilo sodišče?

Zakon o drugem tiru mora biti po besedah vrhovnih sodnikov, ki so razsojali na podlagi odločitve ustavnega sodišča, na referendumu vnovič potrjen brez kakršnegakoli dvoma o nepravilnostih, pri čemer se to prvikrat ni zgodilo, saj je vlada s proračunskimi sredstvi (v višini 97.000 evrov) financirala nedopustno referendumsko kampanjo, saj so v "njej poudarjali le pozitivne posledice uveljavitve zakona o drugem tiru".

Vrhovno sodišče je v petek sporočilo, da so sodbo DVK poslali v petek.

Foto: Anže Petkovšek Peter Gašperšič Minister: "Kako bomo uravnoteževali argumente za in proti, bo za nas zahtevna naloga"

In prav odločitev ustavnega sodišča in vrhovnega, da mora vlada zagovarjati tako pozitivne kot negativne plati projekta, bo zagotovo vplivala na vnovično kampanjo. "Kako bomo uravnoteževali argumente za in proti, bo za nas zahtevna naloga. Mi namreč ne vidimo ustreznih argumentov proti. Kar zagovarja nasprotna stran, za nas niso argumenti, ampak zavajanja ," je bil v izjavi včeraj oster minister Peter Gašperšič, ki je pojasnil, da se glede podrobnih načrtov, na kakšen način bodo na ministrstvu oziroma vladi sodelovali v predreferendumski kampanji, še niso dogovorili.
 
"Gotovo pa bomo gradili, na tem kar je bilo že v prvotni kampanji povedano. Nekih novih vlaganj v kampanjo ne bomo imeli, se bomo pa udeleževali soočenj in tam projekt predstavljali na način, kot je potrebno, da so volilci o njem obveščeni," je še dejal minister, ki je prepričan, da bodo državljani odločitev, ki je bila na referendumu že izglasovana, prepoznali in znali ponovno podpreti. Do končne odločitve pa na ministrstvu po besedah ministra zagotavljajo vse potrebno, da pridobljena evropska sredstva ohranimo.

Referendum Sodba spisana, izbira datuma se bo začela ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:22 27. Marec 2018.

    kovačič naj referendum plača sam ko govori merka naj da ga ne przadane drugi tir rabimo in najbo tiho

  • 10:20 26. Marec 2018.

    Edino v banana stanu se lahko razveljavi voljo ljudstva.

  • 09:31 26. Marec 2018.

    Naj plača tisti, ki referendum razpisuje. Zakaj bi se morale take stvari plačevati iz proračuna oz. našega denarja ? Če ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.