Slovenija
832 ogledov

Infrastrukturni minister: Kar zagovarja nasprotna stran, za nas niso argumenti, ampak zavajanja

Peter Gašperšič Andrej Leban
Predvidoma v ponedeljek ali torek bo znan datum novega glasovanja o zakonu o drugem tiru. Infrastrukturni minister upa, da bo odločitev padla čim prej.

Vrhovno sodišče je v petek sporočilo, da so Državni volilni komisiji (DVK) poslali sodbo glede referenduma o drugem tiru, za katerega so odredili ponovno glasovanje, kar pomeni, da bodo na komisiji o novem datumu zelo verjetno odločili že v ponedeljek oziroma najkasneje v torek. Referendum oziroma ponovno glasovanje bo predvidoma razpisano v roku od 30 dni do 45 dni.

"Za nas je ključno, da čim prej pridemo do odločitve, ali imamo to finančno konstrukcijo, ki je bila zastavljena z zakonom, ali ne, zato čim prej potrebujemo referendumsko odločitev," je danes na novinarsko vprašanje odgovoril infrastrukturni minister Peter Gašperšič, ki je izpostavil, da ga veseli, da je odločitev sodišča zdaj znana in da bomo čim prej dobili datum glasovanja.

Zakon o drugem tiru mora biti po besedah vrhovnih sodnikov, ki so razsojali na podlagi odločitve ustavnega sodišča, na referendumu vnovič potrjen brez kakršnegakoli dvoma o nepravilnostih, pri čemer se to prvikrat ni zgodilo, saj je vlada s proračunskimi sredstvi (v višini 97.000 evrov) financirala nedopustno referendumsko kampanjo, saj so v "njej poudarjali le pozitivne posledice uveljavitve zakona o drugem tiru".

Kako bo vlada v kampanji sodelovala tokrat?

In prav odločitev ustavnega sodišča, da mora vlada zagovarjati tako pozitivne kot negativne plati projekta, bo zagotovo vplivala na vnovično kampanjo. "Kako bomo uravnoteževali argumente za in proti, bo za nas zahtevna naloga. Mi namreč ne vidimo ustreznih argumentov proti. Kar zagovarja nasprotna stran, za nas niso argumenti, ampak zavajanja," je bil oster minister, ki je pojasnil, da se glede podrobnih načrtov, na kakšen način bodo na ministrstvu oziroma vladi sodelovali v predreferendumski kampanji, še niso dogovorili.

"Gotovo pa bomo gradili, na tem kar je bilo že v prvotni kampanji povedano. Nekih novih vlaganj v kampanjo ne bomo imeli, se bomo pa udeleževali soočenj in tam projekt predstavljali na način, kot je potrebno, da so volilci o njem obveščeni," je še dejal minister, ki je prepričan, da bodo državljani odločitev, ki je bila na referendumu že izglasovana, prepoznali in znali ponovno podpreti.

Do končne odločitve pa na ministrstvu po besedah ministra zagotavljajo vse potrebno, da pridobljena evropska sredstva ohranimo.

Večji del evropskih sredstev, 109 milijonov nepovratnih evropskih sredstev za gradnjo sedmih predorov, ki jih je Evropska komisija v okviru t. i. blending razpisa v sklopu instrumenta Cef namenila drugemu tiru, sicer ostaja zamrznjenih do uradnih rezultatov ponovljenega referenduma.
Komentarjev 5
  • jakec1575 09:33 26.marec 2018.

    V Evropi se gradi trenutno več koridorjev. Recimo zanimiv je koridor 700km zeleznice cez baltske države za 4,5 mrd. s postajami vred. ni pa tunelov. ampak 700km. in ta projekt dobi cez 70% eu sredstev. zakaj slovenski dobi samo 8% ...prikaži več invsticije?? ker je ministrstvo za infrastrukturo z ministrom gaspersicem na celu nesposobno. 2x zavrnjeni pri vlogi, gradnja tunelov pa precenjena za cca. 40%. financno porocilo na oceni cez prst. Zakaj ni izbran SLO AC program za oceno??

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:17 25.marec 2018.

    Zarad mene je vseen kdaj bo referendum,ga ne jebem,saj je za železnico,ki je še v času Franca Jožefa škoda vsakega ojrota.Itak bodo ves dnar potamanili sindikati na SŽ,da bodo lahko udobno živel še naslednjih 20 let.Najprej je treba spodfukat sindikate ...prikaži več na SŽ,potem bo pa lahko delat naprej,žal je to relanost drugega tira!

  • izRODEk 20:39 25.marec 2018.

    Vsem, katere skrbi strošek referenduma: Kaj, ko bi popravili zakone o volitvah tako, da se delo v odborih in komisijah plača zgolj tistim, ki ne dosegajo min. zajamčenega OD? Da bi v odborih namesto strankarsko pripadnih raje sedelo več revnih ...prikaži več brezposelnih (za katere pregovorno govorimo, da so lenuhi)? Da bi dali cca.3mio.€ za referendum tistim, ki denar potrebujejo? Namesto strankarskih nastavljencev, ki so tam tudi že več, kot 20 let eni in isti in imajo polno rit vsega. Stranke o tem molčijo.