Slovenija
376 ogledov

Sodba spisana, izbira datuma se bo začela ...

Vili Kovačič Anže Petkovšek
Vrhovno sodišče je v zadevi referendumskega spora okoli zakona o drugem tiru že izdelalo in strankam v postopku odposlalo sodbo. Ko jo bo Državna volilna komisija (DVK) prejela, bo morala novo glasovanje razpisati v 48 urah.

Na volilni komisiji sicer sodbe še niso prejeli, ko jo bodo, pa bodo imeli po naročilu sodišča 48 ur časa, da razpišejo novo glasovanje o zakonu o drugem tiru. Direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko je za Žurnal24 pojasnil, da če bodo sodbo vrhovnega sodišča prejeli v dopoldanskih urah, bodo sejo razpisali že isti dan, sicer pa naslednji dan, četudi bo to v soboto ali nedeljo. Referendum oziroma ponovno glasovanje bo predvidoma razpisano v roku od 30 dni do 45 dni.

Vrhovno sodišče je sodbo spisalo in odposlalo, po tem ko je svojo odločitev že ustno sporočilo minulo sredo, ko je pred tem potekala javna obravnava, na kateri je sodni senat zaslišal premierja Mira Cerarja in državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Jureta Lebna. 

"V celotnem dotedanjem postopku je vrhovno sodišče že preučilo predhodno pridobljene listinske dokaze, na izvedeni javni obravnavi pa ni prišlo do nobenih novih pravnih vprašanj, na katere ne bi odgovor izhajal že iz odločbe Ustavnega sodišča, prav tako pa so izpovedbe navedenih dveh prič le potrdile dejstva, ki so izhajala iz listin," so danes zapisali na vrhovnem sodišču in dodali, da je zato vrhovno sodišče svojo odločitev istega dne, po opravljenem posvetovanju in glasovanju senata, tudi javno razglasilo.  

Vrhovni sodniki so odločili, da izid referenduma o zakonu o drugem tiru, ki ga je na sodišču izpodbijal pobudnik referenduma Vili Kovačič, razveljavili ter DVK naložili razpis novega. Zakon o drugem tiru mora biti na referendumu namreč potrjen brez kakršnegakoli dvoma o nepravilnostih, poudarjajo na vrhovnem sodišču, pri čemer se to prvikrat ni zgodilo, saj je vlada s proračunskimi sredstvi (v višini 97.000 evrov) financirala nedopustno referendumsko kampanjo, saj so v "njej poudarjali le pozitivne posledice uveljavitve zakona o drugem tiru".

referendum drugi tir Odločitev padla Slovenija Odločitev padla: Čaka nas nov referendum o drugem tiru!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.