Župani gradijo in obnavljajo: Letos za 420 milijonov več investicij

Letos za 420 milijonov več investicij v gradnje in obnove glede na lani.
Oglej si celoten članek

S pregledom proračunov občin 2008-2018 se jasno kaže trend povečanja investicij občin v novogradnje in obnove v letu volitev, v svoji analizi ugotavlja Transparency International (TI) Slovenia. Največji trend povečanja investicij je v petih največjih slovenskih občinah; Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju in Kranju.

"Šlamparija!" Kaj je krivo za številne razpoke na Gosposvetski?

V primeru realizacije predvidenih proračunov se bodo tako investicije v novogradnje v vseh občinah glede na lansko leto povečale skoraj za 420 milijonov evrov.

Kar v predvolilnem letu zraste, v nevolilnih letih upade

"V volilnih letih porast investicij občin povečuje tako bruto domači proizvod kot zaposlenost, ki v nevolilnih letih ponovno upade," poudarja Vid Tomić, generalni sekretar TI Slovenia, ki je investicije v proračunih občin spremljal že ob nadzoru lokalnih volitev leta 2014.  Analiza ni pokazala, da bi se ob povečanju investicij občin v volilnih letih zviševale tudi cene gradbenega materiala in storitev, s čimer bi občine lahko dražile druge javne in zasebne investicije. So pa investicije občin v letu 2014 pozitivno vplivale na gospodarsko okrevanje Slovenije po recesiji.

Z javnim denarjem stari župani v prednosti

TI je zaradi opaznega trenda politično motiviranih investicijskih ciklov v občinah, ministra za finance in javno upravo pozval, da bolj pozorno spremljajo učinke investicijskih ciklov občin. "Pri tem ostaja odprtih veliko vprašanj, med drugim tudi, ali tovrstne investicije v letih, ko potekajo občinske volitve, res bistveno povečajo možnost ponovne izvolitve županov. V tem primeru obstaja tveganje, da se z javnim denarjem novim kandidatom onemogoča pošteno participacijo na volitvah," še poudarja Tomić. 

Soočenje Jankovič : Logar. Prvi bi ostal na dopustu, drugi bi Ljubljančanom popravil zobe

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.