Slovenija
301 ogledov

Župani gradijo in obnavljajo: Letos za 420 milijonov več investicij

Gosposvetska ulica
Letos za 420 milijonov več investicij v gradnje in obnove glede na lani.

S pregledom proračunov občin 2008-2018 se jasno kaže trend povečanja investicij občin v novogradnje in obnove v letu volitev, v svoji analizi ugotavlja Transparency International (TI) Slovenia. Največji trend povečanja investicij je v petih največjih slovenskih občinah; Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju in Kranju.

Gosposvetska cesta "Šlamparija!" Slovenija Kaj je krivo za številne razpoke na Gosposvetski?

V primeru realizacije predvidenih proračunov se bodo tako investicije v novogradnje v vseh občinah glede na lansko leto povečale skoraj za 420 milijonov evrov.

Kar v predvolilnem letu zraste, v nevolilnih letih upade

"V volilnih letih porast investicij občin povečuje tako bruto domači proizvod kot zaposlenost, ki v nevolilnih letih ponovno upade," poudarja Vid Tomić, generalni sekretar TI Slovenia, ki je investicije v proračunih občin spremljal že ob nadzoru lokalnih volitev leta 2014.  Analiza ni pokazala, da bi se ob povečanju investicij občin v volilnih letih zviševale tudi cene gradbenega materiala in storitev, s čimer bi občine lahko dražile druge javne in zasebne investicije. So pa investicije občin v letu 2014 pozitivno vplivale na gospodarsko okrevanje Slovenije po recesiji.

Z javnim denarjem stari župani v prednosti

TI je zaradi opaznega trenda politično motiviranih investicijskih ciklov v občinah, ministra za finance in javno upravo pozval, da bolj pozorno spremljajo učinke investicijskih ciklov občin. "Pri tem ostaja odprtih veliko vprašanj, med drugim tudi, ali tovrstne investicije v letih, ko potekajo občinske volitve, res bistveno povečajo možnost ponovne izvolitve županov. V tem primeru obstaja tveganje, da se z javnim denarjem novim kandidatom onemogoča pošteno participacijo na volitvah," še poudarja Tomić. 

soočenje Janković Logar Soočenje Slovenija Jankovič : Logar. Prvi bi ostal na dopustu, drugi bi Ljubljančanom popravil zobe
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.