Slovenija
14621 ogledov

Kaj je krivo za številne razpoke na Gosposvetski?

Gosposvetska cesta
1/2
Anže Petekovšek
"Če sanacija ne bo odpravljena v skladu s pričakovanji naročnika, bomo primorani unovčiti garancijo za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti," glede nastalih razpok na popolnoma novi Gosposvetski, pravijo na ljubljanski občini. Razpoke naj bi nastale že med obnovo.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) še ne vedo, kaj je razlog, da so na pločnikih prenovljene Gosposvetske nastale številne razpoke.

"Izvajalec skupaj z nekaterimi strokovnjaki izdeluje analize, zakaj je prišlo do teh, poročilo bodo podali, ko bo analiza dokončana," teden dni po razkritju številnih pomanjkljivosti obnove Gosposvetske ceste, ki je bila za promet zaprta skoraj šest mesecev, odgovarjajo na MOL.

Kot smo poročali prejšnji teden, je ulica, ki jo je župan Jankovi imenoval "moj ponos" obnovljena precej površno. Gosposvetska cesta Nova ulica Slovenija Mesec dni po otvoritvi Gosposvetsko cesto že sanirajo

Gosposvetska cesta | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek
Gosposvetska cesta | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek
Gosposvetska cesta | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

Taktilne oznake za slabovidne in slepe niso položene enakomerno, nekatere plošče so nižje od naslednje, na tlakovcih so ostanki barve in beton, med eno in drugo površino so ostale nezadelane razpoke, jaški niso v nivoju s pločnikom ...

"Sanacijo bo plačal izvajalec"

Obnovo ceste sta izvajali podjetji KPL in Hidrotehnik, projekt pa naj bi stal okoli pet milijonov evrov. Razpoke na Gosposvetski cesti so začeli sanirati v začetku preteklega tedna, mesec dni od otvoritvi.

"Izvajalec sanacijo razpok že izvaja v skladu z navodilu proizvajalca in dobavitelja. O ceni sanacije nimamo podatka, saj je ta strošek izvajalca. Če sanacija ne bo odpravljena v skladu s pričakovanji naročnika, bomo primorani unovčiti garancijo za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti," pravijo na občini.

Kaj pričakujejo, da se bo dogajalo z razpokami, ko bo nastopila zmrzal, na občini niso odgovorili. 

"Razpokan je samo vrhnji sloj creteo confalta, ki ne vpliva na kakovost in trdnost tlaka," pravijo na občini, kjer so creteophalt predvideli tudi na pločnikih Dvorakove, Kersnikove in Vošnjakove. 

Za prenovo Gosposvetske ulice je bil uporabljena podloga creteophalt, ki jo je razvilo podjetje RÖFIX. Gre za alternativo asfaltu in betonu, malto, ki ima večjo nosilnost in zmanjšuje možnost deformacij na posebej obremenjenih predelih, na pločnikih pa zmanjšuje pregrevanje ter odbija sončne žarke.

"Prenova Gosposvetske je zajeta v skupni projekt obnove Gosposvetske, Dalmatinove in Slovenske do Trdinove. Končen obračun bo izdelan ob zaključku celotne prenove," na občini odgovarjajo na vprašanje, koliko je stala obnova Gosposvetske ceste.

Creteophalt tudi za druge ulice

"Navedeni material smo izbrali zaradi več pozitivnih lastnosti. Kot kompozitni material združuje pozitivne lastnosti asfalta in betona, pri čemer je lahko vgrajen monolitno, brez dilatacij. Poleg tega je mogoče izbirati med različnimi barvami, predvsem svetlimi, ki pripomorejo k manjšemu pregrevanju," pravijo na MOL in dodajajo, da gre za eno cenovno najugodnejših rešitev. Pri proizvajalcu, podjetju RÖFIX so nam sicer pojasnili, da je creteophalt nekoliko dražji od asfalta.

Razpoke nastale že med gradnjo

Da je treba razpoke pred sanirati, so prepričani tudi pri proizvajalcu, podjetju RÖFIX kjer poudarjajo, da je vgradnja malte creteophalt specifična in zahteva strokovna znanja in kompetentnost.Arhitekt Gosposvetske ceste Rok Žnidaršič opozarja, da so razpoke nastale že med gradnjo. Domnevno naj bi pločnik razpokal zaradi previsokih temperatur, pri katerih so ga položili. "Verjetno, to je zdaj čista domneva, bi bilo mogoče delo primerno izvesti pri solidnih temperaturah," je povedal za siol.net.

Komentarjev 12
  • ode 00:04 09.oktober 2018.

    Ko so pred cca 35 leti enako obnovili Čopovo ulico v Ljubljani, so pod težo dostavnih vozil in tudi kar same od sebe, začele pokati talne plošče, ki so bile nekvalitetno položene. Nekaj časa so posamezne menjali, nato pa vse ...prikaži več odstranili in položili nove, ki so še danes.

  • PPiikkaa 16:03 08.oktober 2018.

    Povedno je tudi to, da je župan prišel na otvoritev Gosposvetske v majici, ne v srajci in kravati, kot bi se za župana spodobilo.

  • Broj1 15:05 08.oktober 2018.

    Problem je v delacvih, ki so preutrujeni. Delajo 7 dni v tednu, ob delavnikih 10-12 ur. Problem so tudi prekratki roki.