Slovenija
14319 ogledov

Mesec dni po otvoritvi Gosposvetsko cesto že sanirajo

Gosposvetska cesta
1/12
Anže Petekovšek
Je za šlamparijo na Gosposvetski krivo hitenje?

"Gosposvetska cesta je moj ponos," so besede, ki jih je na otvoritvi Gosposvetske ceste v središču Ljubljane izrekel župan Zoran Janković. Gosposvetska cesta je bila za motorni promet zaprta pol leta, čeprav so sprva napovedali, da bo obnova trajala tri mesece. Po pojasnilih Mestne občine Ljubljana je bil razlog v slabem vremenu in arheoloških izkopavanjih na tem območju.

Delavcem se je očitno mudilo

Podroben ogled Gosposvetske ceste pa hitro razkrije, da se je delavcem - obnovo ceste sta izvajali podjetji KPL in Hidrotehnik, projekt pa je stal pet milijonov evrov, precej mudilo. Delo je opravljeno slabo in površno, kar je razvidno tudi iz naših fotografij zgoraj. Taktilne oznake za slabovidne in slepe niso položene, nekatere plošče so nižje od naslednje, ostanki barve in betona so na tlakovcih, med eno in drugo površino so ostale nezadelane razpoke, jaški niso v nivoju s pločnikom ...

Gosposvetska cesta | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek
Gosposvetska cesta | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

 

Predvsem pa skrbijo številne razpoke, ki so manj kot mesec dni po otvoritvi ceste nastale na pločnikih.

Gosposvetska cesta | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek
Gosposvetska cesta | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

Sanacija razpok že v teku

Za prenovo Gosposvetske ulice je bil uporabljena podloga creteophalt, ki jo je razvilo podjetje RÖFIX. Gre za alternativo asfaltu in betonu, malto, ki ima večjo nosilnost in zmanjšuje možnost deformacij na posebej obremenjenih predelih, na pločnikih pa zmanjšuje pregrevanje ter odbija sončne žarke. Zaradi teh prednostt je nekoliko dražja od asfalta.

Fotografirali razpok smo posneli v četrtek, 27. septembra. Naslednji dan pa smo na Gosposvetski že naleteli na delavce podjetjaa KPL, ki so razpoke sanirali.

Gosposvetska cesta | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek
Gosposvetska cesta | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

Potrebna so strokovna znanja in kompetentnost

Pri predstavniku podjetja KPL Andreju Goršiču smo skušali izvedeti, kaj je razlog, da so razpoke nastale, ali jih bo možno sanirati in kakšne bodo posledice, ko bo pozimi v razpoke prišla zmrzal, vendar nas je napotil na naročnika, torej na Mestno občino Ljubljana. Na njihove odgovore še čakamo. Zanima nas tudi, koliko bo stala sanacija.

Uporaba creteophalta, med slovenskimi strokovnjaki malo poznanega materiala, naj bi postala standard pri obnovi ulic v Ljubljani. Z njo so že preplastili Eipprovo ulico v Ljubljani. Da je treba razpoke pred sanirati, so prepričani tudi pri proizvajalcu, kjer poudarjajo, da je vgradnja malte creteophalt specifična in zahteva strokovna znanja in kompetentnost.

 

 

 

 

Komentarjev 17
  • joc37 18:25 02.oktober 2018.

    najbrž ga je le vreme mal zjebal. mel so dve opciji: al met nedokončane ceste do spomladi, Al pa betonirat v času mrzlega septembra in visoke vlažnosti. in met posledično razpoke.

  • joc37 18:23 02.oktober 2018.

    @Isabelle_Douglass Začnite zaslužiti z Googlom, tako da plačate 100 evrov / uro za delo na spletu iz vašega doma nekaj ur na dan ... Sem se pridružil tej službi pred 2 meseci in zaslužil 19357 $ v mojem prvem mesecu ...prikaži več od te zaposlitve. Redno plačujte tedensko ... Vse kar potrebujete je računalnik, internetna povezava in pr0sti čas za podjetja ... @Mp1234 Me prav zanima koliko je pospravil v svoj žep Janković? najbrž manj kot tisti, ki prek interneta prodajajo reklame za google.

  • Mp1234 19:23 01.oktober 2018.

    Me prav zanima koliko je pospravil v svoj žep Janković?