Akter epske štafete tekel pod vplivom dopinga

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Britancem grozi odvzem srebrnega olimpijskega odličja.
Oglej si celoten članek

Tudi vzorec B britanskega atleta Chijinduja Ujaha je bil pozitiven na doping, je sporočila mednarodna agencija za dopinška testiranja (ITA). Ujah je z britansko štafeto osvojil srebrno kolajno na 4 x 100 m na olimpijskih igrah v Tokiu. Po potrditvi pozitivnega vzorca Britancem grozi odvzetje srebrnega odličja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V moški štafetni preizkušnji so do zlata presenetljivo pritekli Italijani in s tem poskrbeli za prvo zlato medaljo v tej disciplini v zgodovini. V tesnem zaključku so s časom 37,50 le za stotinko prehiteli Britance, tretji so bili Kanadčani (37,70). Poleg Ujaha so v britanski štafeti tekli še Zharnel Hughes, Richard Kilty in Nethaneel Mitchell-Blake.

Še drži rekord Srčni zastoj usoden za atletsko legendo

Ujahova vzorca A in B, odvzeta po koncu štafetne preizkušnje v času OI, sta pokazala nedovoljeno vrednost ostarina in S-23 (selektivni modulatorji receptorjev androgenov za krepitev mišic), je v izjavi za javnost potrdila ITA in primer predala oddelku za antidopinške zadeve na Mednarodnem športnem razsodišču. Slednje bo glede na ugotovitve odločilo o kazni britanskega atleta, še prej pa sprejelo odločitev o diskvalifikaciji štafete, ki je v Tokiu prejela srebrno odličje.

Ujah je 14. avgusta v izjavi za javnost poudaril, da ni goljuf in da nikoli ni zavestno vzel poživil, s katerimi bi si pomagal pri športnih dosežkih, danes poroča dpa.

Do bronaste kolajne bodo, v kolikor morebitni kasnejši pritožbi Ujaha ne bo ugodeno, tako prišli na OI četrtouvrščeni Kitajci. Kanadčani bi namesto brona prejeli srebro.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.