Šport
947 ogledov

Akter epske štafete tekel pod vplivom dopinga

Chijindu Ujah Reševalni pas/Twitter
Britancem grozi odvzem srebrnega olimpijskega odličja.

Tudi vzorec B britanskega atleta Chijinduja Ujaha je bil pozitiven na doping, je sporočila mednarodna agencija za dopinška testiranja (ITA). Ujah je z britansko štafeto osvojil srebrno kolajno na 4 x 100 m na olimpijskih igrah v Tokiu. Po potrditvi pozitivnega vzorca Britancem grozi odvzetje srebrnega odličja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V moški štafetni preizkušnji so do zlata presenetljivo pritekli Italijani in s tem poskrbeli za prvo zlato medaljo v tej disciplini v zgodovini. V tesnem zaključku so s časom 37,50 le za stotinko prehiteli Britance, tretji so bili Kanadčani (37,70). Poleg Ujaha so v britanski štafeti tekli še Zharnel Hughes, Richard Kilty in Nethaneel Mitchell-Blake.

sveča Še drži rekord Šport Srčni zastoj usoden za atletsko legendo

Ujahova vzorca A in B, odvzeta po koncu štafetne preizkušnje v času OI, sta pokazala nedovoljeno vrednost ostarina in S-23 (selektivni modulatorji receptorjev androgenov za krepitev mišic), je v izjavi za javnost potrdila ITA in primer predala oddelku za antidopinške zadeve na Mednarodnem športnem razsodišču. Slednje bo glede na ugotovitve odločilo o kazni britanskega atleta, še prej pa sprejelo odločitev o diskvalifikaciji štafete, ki je v Tokiu prejela srebrno odličje.

Ujah je 14. avgusta v izjavi za javnost poudaril, da ni goljuf in da nikoli ni zavestno vzel poživil, s katerimi bi si pomagal pri športnih dosežkih, danes poroča dpa.

Do bronaste kolajne bodo, v kolikor morebitni kasnejši pritožbi Ujaha ne bo ugodeno, tako prišli na OI četrtouvrščeni Kitajci. Kanadčani bi namesto brona prejeli srebro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice