Anita Horvat ostala brez finala

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Slovenska tekačica se ni uspela prebiti med osmerico najboljših.
Oglej si celoten članek

Anita Horvat je v polfinalu sedmega dne 19. svetovnega prvenstva v atletiki v Budimpešti v teku na 800 m v svoji skupini zasedla sedmo, predzadnje mesto in se z 2:00,54 ni uvrstila v nedeljski finale.

Horvat, ki je napovedala boj za odličja, je v polfinalu tekla v prvi od treh skupin. V njej je bila prva favoritinja evropska prvakinja Keely Hodkinson. Britanka, olimpijska in svetovna podprvakinja, je marca letos na dvoranskem EP edina premagala Anito Horvat, ki je v Istanbulu s srebrom osvojila prvo člansko odličje na velikih tekmovanjih.

Finale so si zagotovile le prvi dve v skupinah ter še dve najhitrejši tekmovalki po času. Horvat je bila po prvih 200 m tretja, na četrtem mestu je začela zadnji krog, na petem pa je šla v ciljno ravnino. Tam pa šestindvajsetletni članici velenjskega kluba ni uspelo, da bi s svojim običajnim pospeševanjem prišla do višje uvrstitve.

"Razočaranje je veliko, saj sem načrtovala boljši čas in uvrstitev po mestih v finale. To je bil moj jasen cilj. V zadnjih 100 m nisem naredila tistega, kar sem pričakovala. Nikakor nisem mogla izpeljati finiša. Ne vem, kolikokrat sem skušala noge hitreje zavrteti, pa ni šlo."
Anita Horvat

Horvat je bila že v finalu lanskega SP, v Eugenu je bila sedma. Pred tem je dolga leta tekla na 400 m in je v tej disciplini tudi slovenska rekorderka. V teku na stadionski krog je bila lani v alžirskem Oranu sredozemska podprvakinja.

Na EP za mlajše članice je v poljskem Bydgoszczu leta 2017 na končala na četrtem mestu, naslednje leto je bilal v polfinalu EP v Berlinu (14.), leta 2019 pa je končala na 12. mestu v polfinalu dvoranskega EP v Glasgowu. Pred dvema letoma je nastopila na 400 m tudi na Oi v Tokiu in bila 28.

Še dve finalistki

Lia Apostolovski je dopoldne preskočila 1,89 metra in se z delitvijo devetega mesta uvrstila v nedeljski finale v skoku v višino.

V finalu zadnjega dne prvenstva bo tekla še druga slovenska predstavnica Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 m zapreke. V soboto bo pred tem v maratonu tekmovala Neja Kršinar.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:28 25. Avgust 2023.

    Na žalost ji je preveč moči odnesel prvi krog, ki je bil za njeno trenutno formo verjetno enostavno prehiter. S …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.