Šport
243 ogledov

Uspešen začetek dneva za slovensko odpravo

Lia Apostolovski Epa
Lia Apostolovski v nedeljski finale SP v Budimpešti.

Lia Apostolovski je v kvalifikacijah skoka v višino na 19. svetovnem prvenstvu v atletiki v Budimpešti preskočila 1,89 metra in se z delitvijo devetega mesta uvrstila v nedeljski finale. Druga slovenska predstavnica sedmega dve prvenstva, Anita Horvat, bo nocoj ob 20.25 tekla v polfinalu na 800 m.

Lia Apostolovski je nastopila v skupini B kot petnajsta po vrsti med 18 tekmovalkami, v prvi pa je bila na startni listi ena atletinja manj. Potegovale so se za 12 mest v nedeljskem finalu, neposredna kvalifikacijska norma za to pa je bila 1,94 metra. A na njej sploh niso skakale.

Tekmovalke so začele na 1,74 metra, kar je Apostolovski izpustila in nato prvič preskočila letvico na 1,80, 1,85 m in tudi 1,89 m. Nato so letvico postavili na 1,92 m, kar je bil do letos osebni rekord Lie Apostolovski. Tu je bila Slovenka prvič neuspešna, prek te višine pa je bilo tedaj že pet tekmovalk. Ker so pozneje le še tri tekmovalke preskočile to višino, je kljub naslednjima neuspešnima skokoma Apostolovski prišla v finale, ker do višine 1,92 m ni imela popravljanj.

Triindvajsetletna članica ljubljanskega Massa je lani nastopila v finalu tako na SP (12.) kot na EP (7.), 5. avgusta letos pa je mejo osebnega rekorda pomaknila na 1,95 metra, ko je v nemškem Heilbronnu zaostala le za Avstralko Eleanor Patterson, sicer svetovno prvakinjo.

Anita Horvat, ki je napovedala boj za odličja v nedeljskem finalu, bo v polfinalu tekla v prvi od treh skupin. V njej bo prva favoritinja evropska prvakinja Keely Hodkinson.

Anita Horvat | Avtor: Profimedia Profimedia

Britanka, olimpijska in svetovna podprvakinja, je marca letos na dvoranskem EP edina premagala Horvatovo, ki je v Istanbulu s srebrom osvojila prvo člansko odličje na velikih tekmovanjih. Bila pa je že v finalu lanskega SP. V finalu bodo nastopile le prvi dve v skupinah ter še dve najhitrejši tekmovalki po času.

Na programu bodo štiri končne odločitve: atletinje bodo ob 19.35 za odličja tekmovale v troskoku, od 20.20 najprej v metu kopja, ob 21.40 pa še v finalu na 200 m. Nato se bodo ob 21.50 na start na pol stadionskega kroga podali še atleti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice