Šport
204 ogledov

Slovenci računajo na kolajno

Anita Horvat Epa
Trinajstčlanska slovenska atletska reprezentanca v Budimpešto po medaljo.

Trinajstčlanska slovenska atletska reprezentanca v Budimpešto na svetovno prvenstvo, ki bo od 19. do 27. avgusta, odhaja po medaljo, ki bi bila sedma doslej. Kristjan Čeh je dejal, da je njegov cilj obramba zlata v metu diska z lanskega SP v ZDA, odličji sta napovedali tudi Tina Šutej v skoku s palico in Anita Horvat v teku na 800 m.

"Moj prvi cilj je, da ubranim naslov svetovnega prvaka. Sposoben sem dobro nastopiti. Čeprav na nekaj prejšnjih tekmah nisem nastopil najbolje, je zadnja tekma v Estoniji deset dni pred kvalifikacijami na SP pokazala, da sem sposoben vreči daleč," je pred odhodom na SP povedal Čeh.

Dva metra in šest centimetrov visoki orjak iz Podvincev je izpostavil, da je peterica v tej izjemni sezoni v metu diska presegla 70 m, kot verjetno največje tekmece pa označil olimpijskega zmagovalca, Šveda Daniela Stahla, ter Litovca Mykolasa Alekno, lanskega evropskega prvaka, in Andriusa Gudžiusa, bronastega na lanskem SP ter nekdanjega evropskega (2018) in svetovnega prvaka (2017).

Stahl, ki mu je Čeh lani v Eugenu odvzel svetovni naslov, in Gudžius sta slovenskega rekorderja letos že premagala, ima pa Čeh še vedno najboljši izid sezone na svetu. V estonskem mestu Jöhvi je 16. junija letos z 71,86 metra izboljšal svoj slovenski rekord, s katerim je izenačen na četrtem mestu v zgodovini discipline.

Kristjan Čeh | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vemo, kaj Čeh pomeni v svetovnem merilu, čeprav je daleč od tega, da bi bila njegova kolajna samoumevna. Tudi Šutej bi lahko stopila na zmagovalni oder, Horvat je tudi napovedala boj za medaljo," je izpostavila vodja reprezentance Marija Šestak.

Bronasta na SP leta 2007 v Osaki je še vedno slovenska rekorderka v troskoku, kot možne finalistke tega SP pa je izpostavila še Marušo Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 m zapreke, Lio Apostolovski v skoku v višino ter Klaro Lukan na 5000 m in najbolj izkušeno v ekipi Martino Ratej v metu kopja.

Šutej in Horvat sta se marca letos že izkazali s srebrnima medaljama na dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu. Na evropskih igrah na Poljskem so pred mesecem in pol slovenski atleti osvojili tri medalje, Čeh zlato, srebrni pa Šutej in Mišmaš Zrimšek.

"Ko enkrat začneš osvajati medalje, nisi več zadovoljen s finalom ali z dobrim izidom. Zato je moj cilj medalja, a nas je pet, šest takih, ki lahko računamo na prva tri mesta. Še kakšna atletinja pa lahko preseneti. Za medaljo bom morala izboljšati svoj državni rekord, to mi v tej poletni sezoni še ni uspelo," je povedala Šutej.

Članica celjskega Kladivarja je 5. maja na diamantni ligi v Dohi s 4,76 m izenačila slovenski rekord na prostem, absolutni državni rekord je s 4,82 m postavila 2. februarja letos v dvorani v Ostravi, kar je bil drugi izid zimske sezone na svetu.

Lani je v Beogradu osvojila bron na dvoranskem SP, četrta je bila na SP na prostem v ZDA, peta pa predlani na olimpijskih igrah v japonski prestolnici. Temu je dodala bron na lanskem EP na prostem ter srebrni medalji na dvoranskih EP letos v Istanbulu in leta 2021 v poljskem Torunu.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvo medaljo na velikih članskih tekmah si je marca v Turčiji na dva stadionska kroga pritekla Horvat, pred njo je bila le 21-letna Britanka Keely Hodgkinson, ki je najhitrejša tudi v poletni sezoni.

"Imam veliko več izkušenj kot lani, ko sem v Eugenu na SP že tekla v finalu. Želim si napredovati iz kroga v krog, v finalu pa bom tekla na medaljo. Vem, da sem v dobri formi. Med sezono sem tekmovala dobro, sedaj pa lahko tečem še hitreje in od tu črpam samozavest za SP," je povedala Horvat.

Poleg Čeha bo na SP v moški konkurenci nastopil le še Matic Ian Guček, slovenski rekorder v teku na 400 m ovire, četrti letos na evropskih igrah in na evropskem prvenstvu za mlajše člane. Med atletinjami se bodo predstavile še maratonka Neja Kršinar, Nika Glojnarič na 100 m ovire, Agata Zupin na 400 m ovire, v troskoku pa Neja Filipič in Eva Pepelnak.

Prvo ime ekipe in tudi eden izmed zvezdnikov prvenstva bo Čeh. Na lanskem SP je v noči na 20. julij po slovenskem času osvojil zlato medaljo z 71,13 metra. To je bilo šele drugo slovensko zlato in skupno šesta medalja na dosedanjih osemnajstih SP.

Do prvega SP doslej v ZDA je bil zlat le Primož Kozmus v metu kladiva v Berlinu leta 2009. Prvo odličje je v domovino prinesel Gregor Cankar, ki je bil leta 1999 v španski Sevilli tretji v skoku v daljino. Med letoma 2007 in 2011 je bila Slovenija vedno med dobitniki odličij; vse je osvojil Kozmus, poleg zlate medalje v nemški prestolnici je bil leta 2007 v Osaki srebrn, leta 2011 v južnokorejskem Daeguju pa bronast.

primož kozmus | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice