Šport
13474 ogledov

Atletiko pretresel velik škandal, v zakulisju že padajo glave

Ženska tekaška preizkušnja na 100 metrov na univerzitetnih igrah v kitajskem Chengduju se je znašla pod drobnogledom športne javnost.

Somalijska atletska zveza si je privoščila veliko sramoto na poletnih univerzitetnih igrah v kitajskem Chengduju (28. julij do 8. avgust). 

V ženskem teku na 100 metrov je nastopila Somalijka Nasara Abukar Ali, vendar je takoj po startu postalo jasno, da se tekmovalka po svojih atletskih sposobnostih niti približno ne more kosati s svojimi tekmicami.

Stometrsko razdaljo je premagala s časom 21,81 sekunde oziroma s skoraj desetimi sekundami zaostanka za zmagovalko.

 | Avtor:
 | Avtor: Print Screen Print Screen

Za primerjavo, najpočasnejši čas v ženskem teku na 100 m v predtekmovalnem delu poletnih olimpijskih iger Tokiu je bil 15,26. Zlato medaljo je v deželi vzhajajočega sonca osvojila Jamajčanka Elaine Thompson-Herah s časom 10,61. Najpočasnejši čas v finalu je znašal 11,12 sekunde.

Kako je torej mogoče, da je Abukarjeva, ki več kot očitno ni profesionalna športnica, lahko zastopala barve Somalije na univerzitetnih igrah? Po doslej znanih informacijah je priložnost dobila zaradi nepotizma, saj naj bi bila v sorodu z visoko predstavnico na somalijski atletski zvezi.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Po škandalu je za The Associated Press spregovoril somalijski minister za šport Barre Mohamud, ki se je v imenu države opravičil za sramoto in somalijski olimpijski komite pozval k suspenzu predsednice atletske zveze Khadije Aden Dahir. Ta je namreč na igre poslala kar svojo nečakinjo, zaradi česar je obtožena "zlorabe položaja, nepotizma in sramotenja naroda na mednarodnem tekmovanju."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.