Šport
219 ogledov

Čeh zanesljivo v finale SP

Kristjan Čeh Epa
Čeh tretji v. kvalifikacijah na SP

Svetovni prvak v metu diska Kristjan Čeh je v kvalifikacijah na svetovnem prvenstvu v atletiki v Budimpešti dosegel tretji izid s 65,95 metra, nikomur pa ni uspelo doseči avtomatične norme za ponedeljkov finale, ki je bila 66,5 metra. Prvi dan prvenstva je bil Čehov nastop edini v slovenski trinajstčlanski reprezentanci.

Štiriindvajsetletni Čeh, na ogrevanju je orodje vrgel skoraj na črto, ki je označevala 66,5 metra, je nastopil kot tretji po vrsti v skupini B. Tedaj so bili že znani dosežki v prvi skupini, najboljša po treh serijah in tudi skupno sta bila aktualni olimpijski zmagovalec Šved Daniel Stahl (66,25 m) in evropski prvak in svetovni podprvak Mykolas Alekna iz Litve (66,04 m).

Pred Čehom sta v skupini B začela Američan Turner Washington, ki ni presegel 60 m (59,99 m), in Avstrijec Lukas Weisshaidlinger, bronast na olimpijskih igrah v Tokiu in na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Dohi.

Avstrijcu so namerili 64,34 m, Čehu pa 65,95 m in je bil tedaj skupno z izidi prve skupine tretji. V nadaljevanju prve serije druge skupine se je Čehu najbolj približal Litovec Andrius Gudžius.

Bronast na lanskem SP ter nekdanji evropski (2018) in svetovni prvak (2017) je vrgel 65,50 m. Čeh je v drugi seriji vrgel 65,18 m, Weisshaidlinger pred njim 65,61 m, Gudžius pa za njim 64,57 m in je izgubil eno mesto. V tretji seriji so Čehu namerili 65,29 m, Weisshaidlingerju 64,20 m, Gudžiusu pa 63,68 m.

Po izidih sezone je pred finalom na čelu Čeh, za izenačenje na četrtem mestu na večni lestvici v zgodovini discipline je v estonskem mestu Jöhvi 16. junija z 71,86 metra izboljšal svoj slovenski rekord. Za njim je z 71,45 m na drugem mestu Stahl, z 71,00 m je tretji na lestvici Alekna.

Čeh je na SP prišel neposredno iz Estonije, kjer se je pripravljal pod vodstvom trenerja Gerda Kanterja, nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka. V Jöhvju je natančno deset dni pred današnjimi kvalifikacijami na kontrolni tekmi le za centimeter zaostal za sedemdesetmetrsko oznako in potrdil dobro formo pred SP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice