Šport
402 ogledov

Slovenija blizu druge kolajne na tem SP

Tina Šutej Profimedia
Slovenska skakalka ob palici je še drugič zapored osvojila četrto mesto na svetovnem prvenstvu.

Tina Šutej je pred svetovnim prvenstvom v Budimpešti pogumno napovedala kolajno, kljub odličnemu nastopu pa je za las zaostala za želenim ciljem.

Slovenska rekorderka je brez težav preskočila začetno višino v finalu, a so štiri metre in pol zmogle prav vse tekmovalke. Šutejeva je nato prvič podrla letvico na 4,65 metra, v drugo pa jo je preskočila, čeprav se je ta precej zatresla. Ko je nato Slovenka takoj premagala višino 4,75, se ji je že začela nasmihati kolajna. Ob njej je bilo v konkurenci še pet tekmovalk, vodila je Finka Wilma Murto, ki je vse višine preskočila v prvem poizkusu.

Na 4,80 so bile Šutej, Avstralka Nina Kennedy in Murto znova uspežne že v prvo, v drugo pa Američanka Katie Moon. Švicarka Angelica Moser je letvico zrušila trikrat, po prvem poizkusu pa je na tej višini odnehala Britanka Molly Caudery in si zadnja poizkusa prihranila za pet centimetrov višjo višino. Murto je tako vodila pred Šutejevo in Kennedyjevo, ki sta si delili drugo mesto, četrta je bila Moonova. 

Šutej je bila na 4,85 v prvo neuspešna, za njo pa sta preko letvice poleteli Kennedyjeva in Moonova, Slovenka pa je tako padla na četrto mesto.

Višino novega slovenskega rekorda je Šutej neuspešno napadla tudi v drugo, sicer ni bila daleč od uspeha. Imela je zadostno višino, vendar je letvico podrla pri poti navzdol. Precej dlje od želenega cilja je bila v zadnjem poizkusu. Kolajne so bile oddane, Slovenka je še drugič zapored na SP zasedla nehvaležno četrto mesto.

Na isti višini je izpadla Murto, ki pa je prišla do brona.

Za zlato sta tako obračunali Kennedy in Moon. Obe sta bili v prvih dveh poizkusih neuspešni, nato pa se je mrtvi tek nadaljeval, saj sta obe v tretje preskočili 4,90.

Tekmovanje je še potekalo na 4,95 m, nato pa sta se tekmovalki strinjali, da si razdelita zlato odličje.

Mišmaš Zrimšek napredovala

Maruša Mišmaš Zrimšek je v kvalifikacijah na 3000 m zapreke v drugi kvalifikacijski skupini zasedla četrto mesto in se s časom 9:21,79 uvrstila v finale, ki bo v nedeljo ob 21.05. 

"Upala sem na tak nastop in sem vesela, da se je tako razpletlo. Kvalifikacije so kar živčne, nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, a sem ostala zbrana. Sedaj se lahko osredotočim na finale, kjer bo treba teči veliko hitreje. Ne bom tekla več v udobnem ritmu kot danes, se bo treba boriti in premagovati bolečino. Mislim, da bo šla zmagovalka po 9:01 ali pa celo hitreje," je napovedala Mišmaš Zrimšek.

Maruša Mišmaš Zrimšek | Avtor: Profimedia Profimedia

Osemindvajsetletna tekmovalka je začela na petem, šestem mestu. Tam je bila tudi po štirih minutah teka, ko je trojica že pospešila in si nabrala 15 m prednosti, tri kroge pred koncem je Slovenka na četrtem mestu nekoliko zmanjšala zaostanek za vodilnimi.

Ta je pred predzadnjim krogom padel na manj kot deset metov, Mišmaš Zrimšek pa je imela že precej korakov prednosti pred zasledovalkami. Na predzadnji vodni oviri je povsem priključila korak s prvo trojico in šla skupaj z njo v zadnji krog, več kot deset metrov pred ostalimi. Nato je na četrtem mestu tudi ostala.

"Najprej nisem reagirala na pospeševanje, ker so bile le tri pred mano. Potem pa se nisem želela zapletati in sem pospešila in sama tekla v svojem ritmu, v varni razdalji. Vedela sem, da imam dovolj prednosti in nisem želela naprej, ker je bilo vseeno, na katerem mestu sem, saj sem si izborila finale," je pojasnila Mišmaš Zrimšek.

Na velikih tekmovanjih je od leta 2018 vedno v finalih te discipline, šesta je bila na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021. Slovenski rekord, 9:10,07, je izboljšala 2. junija letos v Firencah.

Slovenki na 25. in 28. mestu

Slovenski tekmovalki v kvalifikacijah troskoka sta stopnjevali dosežke, vendar precej zaostali za možnostjo preboja v finale.

"Lahko bi skočila nekaj več ali tudi manj. Zaradi gležnja, ki sem si ga pred časom poškodovala, sem se v zadnjem trenutku odločila za mehkejše, a počasnejše sprintarice. Nisem želela, da bi se ponovila poškodba gležnja. Potem je bilo še malo bolj negotovo, ker s temi nisem trenirala veliko. Gleženj je preživel, pri skokih pa se je poznalo, da nisem več tednov skakala. Nisem mogla prenesti hitrosti v skok. Je bil pa vsak boljši in mogoče bi še kam prilezla, če bi bilo več skokov," je povedala Neja Filipič.

Neja Filipič | Avtor: Profimedia Profimedia

Skočila je 13,24, 13,58 in 13,64 m. Eva Pepelnak je začela svoj prvi nastop na velikih tekmah s 13,29 m, nato je skočila še 13,47 in 13,60 m.

"Vzdušje je bilo super, a sem bila na začetku malo živčna. Potem sem se sprostila in stopnjevala dosežek, a za finale tokrat nisem bila sposobna. Za naslednje tekme se želim ustaliti na dobrih daljavah, še mogoče večjih kot danes, in potem bom lahko posegla višje. Prva stopnička bo dobra naslednja dvoranska sezona. Poleti bo dosegljiv nastop na EP v Rimu, za olimpijske igre, ki so tudi moj cilj, pa se bo treba zelo potruditi," je menila Pepelnak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.