Šport
496 ogledov

Debi v disciplini Brigite Bukovec se ni iztekel po željah

Nika Glojnarič Facebook Nika Glojnarič.
V torek je Slovenijo na svetovnem atletskem prvenstvu zastopala le ena tekmovalka.

Nika Glojnarič je bila četrti dan 19. svetovnega prvenstva v atletiki v Budimpešti edina slovenska predstavnica. V prvem krogu kvalifikacij teka na 100 m ovire je izpadla s 35. izidom med 48 tekmovalkami, tekla je 13,13 sekunde.

V skupini 22-letne slovenske atletinje in debitantke na velikih članskih tekmovanjih je bila tudi Nigerijka Tobi Amusan, ki je lani zlato na SP v Eugenu osvojila s svetovnim rekordom (12,12). Amusan je dosegla skupno tretji čas kvalifikacij z 12,48. Pred njo sta bili v drugih skupinah hitrejši Američanka Kendra Harrison, srebrna na olimpijskih igrah 2021 v Tokiu je z 12,24 tekla izid sezone na svetu, in Devynne Charlton. Ta je bila srebrna na lanskem dvoranskem SP na 60 m ovire in je z 12,44 tekla rekord Bahamov.

"Pričakovala sem boljši čas, tudi na ogrevanju in pred tekmo sem se dobro počutila. Malo sem razočarana, a so bila dekleta tokrat zelo hitra in manjka mi več izidov pod 13 sekundami. Imela sem doslej dva, a bi me izenačen osebni rekord popeljal v polfinale. To je nova izkušnja in spodbuda za naprej. Želim se uvrstiti na dvoransko SP marca prihodnje leto, normo za EP v Rimu že imam, prav tako pa je cilj nastop na olimpijskih igrah v Parizu," je dejala Glojnarič.

Brežičanka je tekla v zadnji, peti skupini prvega kroga, imela je z letošnjim osebnim rekordom vseeno najslabši čas v skupini. Doslej je najhitreje tekla 8. junija v avstrijskem St. Pöltnu. Z dosežkom 12,92 sekunde se je prvič v karieri spustila pod magično mejo 13 sekund in je odtlej druga najhitrejša vseh časov med Slovenkami. Nato je 8. julija na državnem prvenstvu v Velenju na visokih ovirah drugič v karieri tekla pod 13 sekundami (12,99).

Pred njo sta mejo 13 sekund med Slovenkami prebili le Brigita Bukovec, ki je z dosežkom 12,59 za srebro na olimpijskih igrah v Atlanti 31. julija 1996 tekla slovenski rekord, ter pred desetimi leti tudi Marina Tomić, ki je dosegla izid 12,94.

Sestra Nike Glojnarič, Leja, je lani na 24. poletni olimpijadi gluhih v kraju Caxias do Sul na jugu Brazilije osvojila zlati kolajni v mnogoboju in skoku v višino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.