Šport
2645 ogledov

O žlahtnosti Čehove kolajne sta odločila izjemna zadnja meta

Kristjan Čeh Profimedia
Slovenski atlet je v zadnjem metu tekmovanja izgubil zlato odličje.

Na svetovnem prvenstvu v Budimpešti je v finalu nastopil največji slovenski adut za kolajno. Kristjan Čeh je sicer v metu diska branil naslov svetovnega prvaka.

V kvalifikacijah je sicer zabeležil tretji izid z metom nekaj pod 66 metrov. A tokrat je že v prvem metu disk poletel do 68,31 metra, s to daljavo pa je slovenski orjak zanesljivo vodil po prvem poizkusu. Drugi je bil s skoraj dva metra krajšim metom Avstralec Matthew Denny.

V drugem poizkusu je Čeh še izboljšal svoj dosežek, dosegel je znamko 69,27 m. Na drugo mesto se je prebil Litovec Mykolas Alekna (67,08), na tretje pa olimpijski prvak Šved Daniel Stahl (66,58).

V tretji seriji je Slovenec prestopil, a nihče od njegovih tekmecev ni izboljšal rezultata. Tekmovanje je nadaljevalo še osem najboljših. 

Kot vodilni po treh metih je atlet iz Podvincev v četrti seriji nastopil kot zadnji. Pred tem se je na drugo mesto najprej zavihtel Denny (68,24), ki je dosegel nov avstralski rekord, še boljši met pa je prikazal Stahl, ki je prehitel tudi Čeha. Z daljvo 69,37 je za 10 centimetrov ugnal Slovenca. Približal se je tudi Alekna (68,85). Čeh je zaostal za svojim najboljšim rezultatom.

V predzadnji seriji so razmerja ostala enaka. Pred zadnjim metom je vodil Šved Stahl.

Po metu Alekne je postalo jasno, da bo Čeh osvojil najmanj srebrno kolajno. A imel je še eno priložnost. In jo izkoristil. Kot prvi je presegel mejo sedemdesetih metrov. Disk je poletel do 70,02 metra. 

Ponovitev naslova bi mu lahko preprečil še Stahl. Tudi ta je nato krepko presegel svoj dosežek in z 71,46 postavil rekord svetovnih prvenstev ter s tem seveda osvojil zlato. Čeh je ob metu velikega tekmeca zaploskal.

Kristjan Čeh | Avtor: Profimedia Profimedia

Tina Šutej uspešna v kvalifikacijah

Tina Šutej je v kvalifikacijah v skoku s palico preskočila 4,65 metra in se uvrstila v finale, ki bo v sredo ob 19.30. 

Štiriintridesetletna Tina Šutej je izpustila začetno višino na 4,20 m, nato je 4,35 in 4,50 m zlahka preskočila. Nato je bila prvič prek letvice tudi na 4,60 metra.

Ko je bila letvica pet centimetrov višje, jo je prvič podrla, tudi drugič ji ni uspelo. Šele po njenem tretjem skoku je letvica ostala na stojalu in tedaj je bilo dokončno potrjeno, da si je priborila finale.

Članica celjskega Kladivarja je pred SP napovedala nov boj za odličja, ki jih na velikih tekmovanjih osvaja v zadnjih treh sezonah. Zadnjega je marca letos, ko bila druga na dvoranskem EP v Istanbulu, lani je bila na SP v Eugenu četrta in tretja na EP na prostem in na dvoranskem SP v Beogradu. S srebrom na dvoranskem EP je leta 2021 v poljskem Torunu osvojila svoje prvo veliko člansko medaljo.

Šutej je na diamantni ligi v Dohi 5. maja s 4,76 m izenačila svoj slovenski rekord na prostem; 4,76 metra je skočila 11. septembra 2021 v Ljubljani. Absolutni državni rekord je s 4,82 m postavila 2. februarja letos v dvorani v Ostravi.

Komentarjev 1
  • libris5555 08:04 22.avgust 2023.

    Bravo Kristjan, medalja je medalja, tekmovanj pa bo še veliko.

Sorodne novice