Šport
331 ogledov

Anita Horvat ostala brez finala

Anita Horvat Facebook
Slovenska tekačica se ni uspela prebiti med osmerico najboljših.

Anita Horvat je v polfinalu sedmega dne 19. svetovnega prvenstva v atletiki v Budimpešti v teku na 800 m v svoji skupini zasedla sedmo, predzadnje mesto in se z 2:00,54 ni uvrstila v nedeljski finale.

Horvat, ki je napovedala boj za odličja, je v polfinalu tekla v prvi od treh skupin. V njej je bila prva favoritinja evropska prvakinja Keely Hodkinson. Britanka, olimpijska in svetovna podprvakinja, je marca letos na dvoranskem EP edina premagala Anito Horvat, ki je v Istanbulu s srebrom osvojila prvo člansko odličje na velikih tekmovanjih.

Finale so si zagotovile le prvi dve v skupinah ter še dve najhitrejši tekmovalki po času. Horvat je bila po prvih 200 m tretja, na četrtem mestu je začela zadnji krog, na petem pa je šla v ciljno ravnino. Tam pa šestindvajsetletni članici velenjskega kluba ni uspelo, da bi s svojim običajnim pospeševanjem prišla do višje uvrstitve.

"Razočaranje je veliko, saj sem načrtovala boljši čas in uvrstitev po mestih v finale. To je bil moj jasen cilj. V zadnjih 100 m nisem naredila tistega, kar sem pričakovala. Nikakor nisem mogla izpeljati finiša. Ne vem, kolikokrat sem skušala noge hitreje zavrteti, pa ni šlo."
Anita Horvat

Horvat je bila že v finalu lanskega SP, v Eugenu je bila sedma. Pred tem je dolga leta tekla na 400 m in je v tej disciplini tudi slovenska rekorderka. V teku na stadionski krog je bila lani v alžirskem Oranu sredozemska podprvakinja.

Na EP za mlajše članice je v poljskem Bydgoszczu leta 2017 na končala na četrtem mestu, naslednje leto je bilal v polfinalu EP v Berlinu (14.), leta 2019 pa je končala na 12. mestu v polfinalu dvoranskega EP v Glasgowu. Pred dvema letoma je nastopila na 400 m tudi na Oi v Tokiu in bila 28.

Še dve finalistki

Lia Apostolovski je dopoldne preskočila 1,89 metra in se z delitvijo devetega mesta uvrstila v nedeljski finale v skoku v višino.

V finalu zadnjega dne prvenstva bo tekla še druga slovenska predstavnica Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 m zapreke. V soboto bo pred tem v maratonu tekmovala Neja Kršinar.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 21:28 25.avgust 2023.

    Na žalost ji je preveč moči odnesel prvi krog, ki je bil za njeno trenutno formo verjetno enostavno prehiter. S temne mislim, da je bila taktika Horvatove napačna, saj je do finiša v ciljni ravnini bila točno tam kjer je ...prikaži več morala biti, le moči je zmanjkalo za zadnjih 100 m.

Sorodne novice