Armstrong ostal brez vseh sedmih zmag

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ameriška protidopinška komisija je nekdanjega kolesarskega zvezdnika Lancea Armstronga spoznala krivega jemanja nedovoljenih poživil in mu odvzela vseh sedem zmag na dirki po Franciji ter mu dosmrtno prepovedala nastopanje.
Oglej si celoten članek

Ameriška protidopinška agencija (Usada) je danes kolesarju Lanceu Armstrongu odvzela vseh sedem zmag na dirki po Franciji. Obenem so mu tudi dosmrtno prepovedali nastope na dirkah.

Odločitev Usade je sledila nekaj ur po sporočilu Armstronga, da se bo umaknil iz pravne bitke za dokazovanje dopinške nedolžnosti s to organizacijo, ki trdi, da si je do uspehov pomagal na nedovoljen način. Usada je v obširnem dopisu pojasnila, zakaj je enemu najbolj znanih ameriških športnikov in najboljših kolesarjev na svetu črtala vse dosežke od leta 1998.

Krovna ameriška protidopinška organizacija meni, da je kolesar z umikom pritožbe in napovedanim koncem pravnega boja priznal krivdo v očitanem primeru dopinških prekrškov. Usada se sklicuje na pravila Svetovne protidopnške agencije (Wada) ter poudarja, da je bil kolesar med aktivno kariero dolžan spoštovati protidopinška pravila. Usada dodaja, da je imel Armstrong pravico in možnost oporekati obtožnici, ki ga bremeni jemanja nedovoljenih sredstev, a tega ni storil, prepričana pa je, da je vedel, kakšna bo posledica takšne odločitve.

"Če se športnik odloči za goljufijo z za zdravje nevarnimi sredstvi, ne more nihče zmagati. A tisti, ki tega ne počnejo, pričakujejo, da bomo storili vse, kar je možno, da omogočimo pošteno tekmovanje. Vedno, ko naletimo na primer dopinga, opravimo celovito preiskavo in jo privedemo do konca, tako je bilo tudi v tem primeru," je odločitve Usade pojasnil njen direktor Travis Tygart.

Obtožnica Usade temelji na izjavah prič, ki so bile ali so še pripravljene potrditi, da so v času, ko je Armstrong tekmoval, v njegovim ekipah jemali prepovedana sredstva. Po podatkih Usade naj bi tako Armstrong jemal prepovedana sredstva eritropoetin in kortizon, pomagali so mu s krvnimi transfuzijami, pa tudi z rastnimi hormoni. Vse te prekrške je Usada umestila v časovni okvir med letoma 1996 in 2005.

Usada pravi, da so med preiskavo povabili tudi kolesarja, naj pojasni svojo plat zgodbe, a tega ni želel narediti. Zato je ta organizacija 12. junija proti njemu in še petim osebam, med drugim vodji moštva, zdravniku in pomočniku trenerja, vložila obtožnico zaradi dopinških prekrškov, ker je menila, da ima dovolj dokazov za takšno potezo.

Armstrongove prekrške je Usada utemeljila v petih točkah, med drugim pa mu očitajo, da je uporabljal ali nameraval uporabiti prepovedana sredstva in metode, da je ta sredstva posedoval, z njimi trgoval in jih posredoval drugim ter na različne načine prikrival svoje početje.

Vodstvo Toura še brez komentarja

Vodstvo kolesarske dirke po Franciji se za zdaj še ni odzvalo na odločitev ameriške protidopinške agencije. Podjetje Amaury Sport Organization (ASO), ki vodi dirko, je sporočilo, da bo počakalo na dodatna pojasnila. "Počakali bomo na nadaljnje odločitve ustreznih organizacij, kot sta Usada in Mednarodna kolesarska zveza, preden bomo komentirali odvzem zmag Armstrongu," je sporočilo podjetje ASO.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:37 24. Avgust 2012.

    ostal bo pa največji! čeprav je jemal poživila in vse...vprašanje: kdo je zmožen prevoziti 300km vsak dan na vrhunski ravni …

  • 20:09 24. Avgust 2012.

    Pravilna odočitev! Kaj se bo bodel z prdonjami ki kolesa verjetno tud zajahat ne znajo. Poleg tega pa je poln …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.