Šport
7 ogledov

Armstrong ostal brez vseh sedmih zmag

Lance Armstrong na testih ni nikoli padel, a obtožbe si kar sledijo. (Foto: Reut Žurnal24 main
Ameriška protidopinška komisija je nekdanjega kolesarskega zvezdnika Lancea Armstronga spoznala krivega jemanja nedovoljenih poživil in mu odvzela vseh sedem zmag na dirki po Franciji ter mu dosmrtno prepovedala nastopanje.

Ameriška protidopinška agencija (Usada) je danes kolesarju Lanceu Armstrongu odvzela vseh sedem zmag na dirki po Franciji. Obenem so mu tudi dosmrtno prepovedali nastope na dirkah.

Odločitev Usade je sledila nekaj ur po sporočilu Armstronga, da se bo umaknil iz pravne bitke za dokazovanje dopinške nedolžnosti s to organizacijo, ki trdi, da si je do uspehov pomagal na nedovoljen način. Usada je v obširnem dopisu pojasnila, zakaj je enemu najbolj znanih ameriških športnikov in najboljših kolesarjev na svetu črtala vse dosežke od leta 1998.

Krovna ameriška protidopinška organizacija meni, da je kolesar z umikom pritožbe in napovedanim koncem pravnega boja priznal krivdo v očitanem primeru dopinških prekrškov. Usada se sklicuje na pravila Svetovne protidopnške agencije (Wada) ter poudarja, da je bil kolesar med aktivno kariero dolžan spoštovati protidopinška pravila. Usada dodaja, da je imel Armstrong pravico in možnost oporekati obtožnici, ki ga bremeni jemanja nedovoljenih sredstev, a tega ni storil, prepričana pa je, da je vedel, kakšna bo posledica takšne odločitve.

"Če se športnik odloči za goljufijo z za zdravje nevarnimi sredstvi, ne more nihče zmagati. A tisti, ki tega ne počnejo, pričakujejo, da bomo storili vse, kar je možno, da omogočimo pošteno tekmovanje. Vedno, ko naletimo na primer dopinga, opravimo celovito preiskavo in jo privedemo do konca, tako je bilo tudi v tem primeru," je odločitve Usade pojasnil njen direktor Travis Tygart.

Obtožnica Usade temelji na izjavah prič, ki so bile ali so še pripravljene potrditi, da so v času, ko je Armstrong tekmoval, v njegovim ekipah jemali prepovedana sredstva. Po podatkih Usade naj bi tako Armstrong jemal prepovedana sredstva eritropoetin in kortizon, pomagali so mu s krvnimi transfuzijami, pa tudi z rastnimi hormoni. Vse te prekrške je Usada umestila v časovni okvir med letoma 1996 in 2005.

Usada pravi, da so med preiskavo povabili tudi kolesarja, naj pojasni svojo plat zgodbe, a tega ni želel narediti. Zato je ta organizacija 12. junija proti njemu in še petim osebam, med drugim vodji moštva, zdravniku in pomočniku trenerja, vložila obtožnico zaradi dopinških prekrškov, ker je menila, da ima dovolj dokazov za takšno potezo.

Armstrongove prekrške je Usada utemeljila v petih točkah, med drugim pa mu očitajo, da je uporabljal ali nameraval uporabiti prepovedana sredstva in metode, da je ta sredstva posedoval, z njimi trgoval in jih posredoval drugim ter na različne načine prikrival svoje početje.

Vodstvo Toura še brez komentarja

Vodstvo kolesarske dirke po Franciji se za zdaj še ni odzvalo na odločitev ameriške protidopinške agencije. Podjetje Amaury Sport Organization (ASO), ki vodi dirko, je sporočilo, da bo počakalo na dodatna pojasnila. "Počakali bomo na nadaljnje odločitve ustreznih organizacij, kot sta Usada in Mednarodna kolesarska zveza, preden bomo komentirali odvzem zmag Armstrongu," je sporočilo podjetje ASO.

Komentarjev 2
  • wolfyy 21:37 24.avgust 2012.

    ostal bo pa največji! čeprav je jemal poživila in vse...vprašanje: kdo je zmožen prevoziti 300km vsak dan na vrhunski ravni na normalni hrani? vse tiste energijske tablice in to so zame vse poživila, katerih se ne dotaknem, pa če imam ...prikaži več jutri za umret.skratka...bil je največkrat testiran kolesar in vsi vzorci so bili na takratnih testih negativni. če se danes kontrolira tudi na druge snovi pač se, takrat se ni. pri F1 se tudi sredi sezone zmislijo prepovedat neko zadevo, pa zato moštvom še ne poberejo zmag za nazaj. red bullu so očitali vse mogoče 2 sezoni nazaj in vedno so prestali teste, pol pa seveda sredi sezone spremenit teste in je avto kar naenkrat postal nelegalen, ampak zmage so kljub temu ostale.in komu bodo sedaj pripisali zmage na touru? drugo uvrščenim...ah ne so že padli na testih...tretje uvrščenim...hell tej so tud padli... najbolje da tam en tam pri repu dobi zmago, jutri se začne pa nova zgodba. gremo gledat kdo je zmagal na touru 60 let nazaj in

  • pravaresnica123 20:09 24.avgust 2012.

    Pravilna odočitev! Kaj se bo bodel z prdonjami ki kolesa verjetno tud zajahat ne znajo. Poleg tega pa je poln steoridov in prepovedanih poživil že vsak kolesar do 30-ega mesta na občinskem tekmovanju na katerem je mimogrede nagrada pokal velik ...prikaži več 15 cm in pol kranjske z gorčico in žemjo!!!