Šport
13 ogledov

Usada zahteva razveljavitev pritožbe

Lance Armstrong in tovariši so se veselili zmage na četrti etapi Toura. Žurnal24 main
Spor med ameriškim kolesarskim zvezdnikom Lanceom Armstrongom in Ameriško protidopinško agencijo (Uasada), ki preiskuje kolesarja zaradi suma zlorabe dopinga, se nadaljuje. Usada je namreč na sodišču v Austinu vložila zahtevo, naj sodnik zavrže tožbo Armstronga, s katero želi kolesar preprečiti nadaljnjo preiskavo.

Usada ima namreč po ameriških zakonih vso pravico nad športniki, ki tekmujejo v olimpijskih športih. "Kot nacionalna protidopinška agencija se bomo še naprej trudili opravljati svoje delo v imenu vseh poštenih športnikov, ki ne zlorabljajo prepovedanih sredstev in tekmujejo 'čisto'. Takšni se povsem utemeljeno zanašajo na nas, da bomo poskrbeli, ne glede na to, kako slaven ali znan je kateri od osumljencev, da bo v športu čim manj dopinških prevar ter da so vsi domnevni grešniki obravnavani enako," je dejal izvršni direktor Usade, Travis Tygart.

Usada je minuli mesec sporočila, da je proti Armstrongu vložila dopinške obtožbe zaradi zlorabe prepovedanih sredstev; če bi bil kolesar spoznan za krivega, bi ostal tudi brez sedmih naslovov na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, Tour de France. Pri Usadi trdijo, da imajo priče, ki lahko potrdijo, da je bil Armstrong skupaj s še petimi sodelavci v letih od 2008 do 2011 vpleten v eno večjih dopinških tajnih afer.

Usada je 10. julija trem Armstrongovim nekdanjim tesnim sodelavcem izrekla dosmrtne prepovedi delovanja v športu, razlog pa so prav prepovedana sredstva. Po sklepu Usade so kaznovali nekdanjega zdravnika Armstrongove ekipe Luisa del Morala, kondicijskega trenerja Italijana Micheleja Ferrarija in trenerja Španca Joseja Pepeja Martija. Vsi omenjeni so z ameriškim kolesarskim zvezdnikom sodelovali v časih, ko je bil član ekip US Postal Service in Discovery Channel. Usada trojico obtožuje sodelovanja v prikrivanju zlorabe prepovedanih sredstev v ekipah v letih od 1999 do 2005. Omenjena trojica se na kazen ni pritožila. Kolesar vse obtožbe odločno zanika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.