Šport
9 ogledov

Kazni za Armstrongove sodelavce

Lance Armstrong bo naskakoval še osmi naslov na Tour de France. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nekdanji ameriški kolesar Lance Armstrong nadaljuje svojo bitko z ameriško protidopinško agencijo (Usada) in dokazuje, da ni imel nikoli opravka z dopingom. A Usada je sinoči trem njegovim nekdanjim tesnim sodelavcem izrekla doživljenjske prepovedi delovanja v športu, razlog pa so prav prepovedana sredstva.

Po sklepu Usade so kaznovali nekdanjega zdravnika ekipe Luisa Garcio del Morala, svetovalca Micheleja Ferrarija in trenerja Joseja Martija, vsi so z Armstrongom sodelovali v časih, ko je bil član ekip US Postal Service in Discovery Channel. Usada trojico obtožuje sodelovanja v prikrivanju uporabe dopinga v ekipah v letih 1999 do 2005. Po pravilih Usade ima trojica pet dni časa za pritožbo, če se ne bodo odzvali, bo kazen začela veljati.

Usada meni, da je bil tudi Armstrong vpleten v nečedno početje, kar pa kolesar določno zanika. Nedavno je prek odvetniške pisarne sprožil zahtevo, da agencija uradno umakne obtožnico na njegov račun, ker po njegovem mnenju nima dokazov, opira se le na govorice in izjave prič.

Njegovo prvo pritožbo so sicer na sodišču zavrnili, ker je bila z 80 stranmi preobsežna in ni bila omejena zgolj na predmet pritožbe, torej dopinške obtožbe Usade, temveč je v njej Armstrong opisal tudi svojo celotno kolesarsko pot. Zdaj so v kolesarjevem taboru na sodišče v Austinu v Teksasu vložili novo pritožbo na le 25 straneh. V njej se odvetniki sklicujejo predvsem na to, da Usada z obtožnico krši Armstrongove ustavne pravice in da kot agencija sploh nima pristojnosti za izrekanje takšnih obtožb, za nameček pa naj bi v Usadi kršili še ameriške zvezne zakone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.