Šport
11 ogledov

Armstrongu prepovedali tekmovanja

Armstrong, Tour, 2005 EPA
Tarča obtožb o uživanju dopinga je bil že velikokrat. Nikoli pa niso bile tako resne kot zdaj. Če mu obtožbe dokažejo, mu bodo odvzeli vse naslove prvaka francoske pentlje. Armstrong: "Nikoli se nisem dopingiral."

Sedemkratni zmagovalec Dirke po Franciji Lance Armstrong se je znova znašel na muhi protidopinških preiskovalcev. Proti njemu je bila vložena uradna obtožva, ki mu prepoveduje nastope na triatlonih. Američan je jezno reagiral na medijsko poročanje, da je ameriška antidopinška komisija proti njemu vložil obtožbo, ki bi ga lahko stala sedmih, rekordnih sedmih naslovov na Tour de France.

The Washington Post navaja, da naj bi poročile komisije vključevalo še nerazkrite informacije o domnevnih obtožbah leta 2009 in 2010, ko se je Američan vrnil iz pokoja.

''Obvestili so me, da želi USADA - organizacija, ki jo financira davkoplačevalski denar, vladajo pa ji samonapisana pravila - ponovno preučevati namigovanja o dopingu, katerih začetek sega dlje kot 16 let nazaj, da bi mi odvzeli sedem naslovov na Tour de France, ki sem si jih zaslužil. Gre za iste obtožbe in priče, ki po dveletni preiskavi sodišču niso zadostovale. V ozadju so škodoželjni motivi, ki so posledica pričevanj, katera so plačana z obljubo anonimnosti in imunitete. Čeprav USADA preučuje široko razširjeno zaroto, ki se razteza čez več kot šestnajst let, sem jaz edini športnik, ki ga je doletela obtožba. Njihove metode, zloba, uveljavljen način dela in odločitev, da najprej kaznujejo in potem preučujejo, so v nasprotju z našimi ideali poštenosti in pravičnosti,'' je v izjavi za medije zapisal Armstrong. ''USADA se ne ozira na to in obtožuje mene, namesto vseh odkritih uporabnikov dopinga, kar več pove o njihovem poskusu maščevanja kot pa o moji krivdi ali nedolžnosti,'' je dodal Američan.

Obtožbe protidopinkše komisije bi lahko Armstrongu nemudoma preprečile nastope v triatlonu, kjer je začel tekmovati po drugi upokojitvi leta 2011. V zgodnjem obdobju svoje kariere je Američan prebolel raka na modih in od leta 1999 do 2005 nanizal sedem zaporednih zmah na dirki Tour de France. Prvič se je upokojil leta 2005, vendar se je čez štiri leta vrnil, preden se je lani dokončno umaknil iz kolesarstva, s katerim se še vedno aktivno ukvarja v sklopu triatlona.

Odziv na dogajanje je podala tudi Mednarodna kolesarska zveza, ki ni poimensko imenovala Armstronga, vendar je potrdila, da so jo o delovanju USADE obvestili. ''Mednarodna kolesarska zveza potrjuje, da je bila obveščena o odločitvi USADE, da začne antidopinške postopke proti nekaterim kolesarjem. Prvič se je zgodilo, da je USADA o tem govorila z Mednarodno kolesarsko zvezo. Zveza bo spremljala primer do te mere, da bo obveščena o dogajanju. V tem trenutku ne dajemo dodatnih izjav,'' so zapisali.

Zasluge gredo telesni pripravljenosti?

"Nikoli se nisem dopingiral. Za razliko od vseh, ki me obtožujejo, sem tekmoval in odlične rezultate nizal zaradi dobre telesne pripravljenosti in vzdržljivosti. V 25 letih sem opravil več kot 500 doping testov in niti na enem nisem padel," je 40-letni Teksašan že zanikal vse obtožbe kot povsem neutemeljene in brezpredmetne.

Prepričan, da ga želijo diskreditirati

Ameriški zvezni preiskovalni organi letos po koncu dveletne preiskave zoper kolesarskega šampiona niso vložili obtožnice, zato pa je preiskavo nadaljevala protidopinška agencija, ki je v sredo vložila obtožbo. Armstrong je prepričan, da gre za nov poskus, kako ga diskreditirati z obtožbami, ki imajo več kot dolgo brado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.