Šport
6 ogledov

Sodišče zavrnilo Armstronga

Armstrong, Tour, 2005 EPA
Bitka Lancea Armstronga na sodišču se nadaljuje. Sodišče v Austinu v zvezni državi Teksas je zavrnilo njegovo tožbo proti Usadi.

Sodišče je zavrnilo tožbo ameriškega kolesarskega zvezdnika Lancea Armstronga proti Ameriški protidopinški agenciji (Usada), ki preiskuje kolesarja zaradi suma zlorabe dopinga. Usada je na sodišču v Austinu v zvezni državi Teksas vložila zahtevo, naj sodnik zavrže tožbo Armstronga, s katero je želel kolesar Usadi preprečiti nadaljnjo preiskavo.

Armstrong, sedemkratni zmagovalec dirke po Franciji, vztrajno zanika vpletenost v doping v času njegove kolesarske kariere. Zato je na okrajnem sodišču v domačem Austinu vložil zahtevo, da naj ustavijo proces Usade proti njemu, ker naj bi šlo za kršenje ameriške ustave. Sodnik Sam Sparks je njegovo zahtevo zavrnil, tako da lahko Usada nadaljuje s postopkom, čeprav je pričakovati, da bodo Armstrongovi odvetniki s tožbo nadaljevali na višjem sodišču.

Usada je junija sporočila, da je proti Armstrongu vložila dopinške obtožbe zaradi zlorabe prepovedanih sredstev; če bi bil kolesar spoznan za krivega, bi ostal tudi brez osvojenih lovorik na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, Tour de France. Pri Usadi trdijo, da imajo priče, ki lahko potrdijo, da je bil Armstrong skupaj s še petimi sodelavci v letih od 2008 do 2011 vpleten v eno večjih dopinških afer. Usada je 10. julija trem Armstrongovim nekdanjim tesnim sodelavcem zaradi dopinga izrekla dosmrtne prepovedi delovanja v športu.

Kaznovali so nekdanjega zdravnika Armstrongove ekipe Luisa del Morala, kondicijskega trenerja Italijana Micheleja Ferrarija in trenerja Španca Joseja Pepeja Martija. Vsi so z Armstrongom sodelovali v časih, ko je bil član ekip US Postal Service in Discovery Channel. Usada trojico obtožuje sodelovanja v prikrivanju zlorabe prepovedanih sredstev v ekipah v letih od 1999 do 2005. Omenjena trojica se na kazen ni pritožila. Usada meni, da je bil tudi Armstrong vpleten v nečedno početje, vendar zaradi tožb na sodišču procesa še ni izpeljala do konca.

Komentarjev 1
  • esim 15:18 21.avgust 2012.

    Pridruži se: http://j.mp/NyskG3