Avstrijci slavijo, Pljuščenko se jezi

Foto: Žurnal24 Z rekordno prednostjo so Avstrijci osvojili skakalno zlato kolajno. (Foto: Reute
Junaki desetega dne vancouvrskih olimpijskih iger so avstrijski skakalci. Slovenci so bili šele osmi, nič boljši nista bili naši tekačici. Medtem se drsalec Jevgenij Pljuščenko še naprej jezi, ker naj bi bil oškodovan.
Oglej si celoten članek
Ruski umetnostni drsalec Jevgenij Pljuščenko, ki je v Vancouvru v prostem programu osvojil srebro, razmišlja o vložitvi protesta. Olimpijski prvak iz Torina 2006 je nezadovoljen s sodniki, ki so zmago prisodili Američanu Evanu Lysaceku. Plušenko meni, da so ga sodniki v  oškodovali. “Upam na podporo,” je dejal 27-letni Rus. Športni funkcionarji v Rusiji so mu vložitev protesta odsvetovali, saj menijo, da bi moral Plušenko to storiti že takoj po prostem programu. Trikratni svetovni prvak je zavrnil namigovanja, da naj bi zaradi poraza končal športno kariero.

Skakalci osmi
Avstrijski smučarski skakalci Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern in Gregor Schlierenzauer so v Whistlerju ubranili naslov iz Torina in pričakovano dobili ekipno tekmo na olimpijskih igrah. Z drugim mestom so se izkazali Nemci, tretji pa so bili Norvežani. Slovenci Robert Kranjec, Peter Prevc, Primož Pikl in Mitja Mežnar so zaostali za ciljem in ekipno tekmo končali na osmem mestu. Švicarski imetnik štirih olimpijskih zlatih medalj v smučarskih skokih Simon Ammann pa je v ponedeljek napovedal, da bo z dolgoročno odločitvijo o nadaljevanju kariere počakal do svetovnega prvenstva na Norveškem naslednje leto. 28-letni Švicar, ki je v soboto pobral svoje drugo skakalno zlato na teh olimpijskih igrah, s čimer je ponovil svoj uspeh iz Salt Lake Cityja in postal prvi skakalec s štirimi zlatimi kolajnami, je povedal, da mu je Oslo všeč in da še ni čas za slovo.

Slovenki brez finala
Slovenski smučarski tekačici Katja Višnar in Vesna Fabjan v ekipnem olimpijskem nastopu nista izpolnili svojih želja. V svojih predtekmovalni skupini sta zasedli peto mesto, skupno sta se morali zadovoljiti z 11. mestom, za želenim desetim, ki bi jim zagotovilo finalni nastop, sta zaostali pet sekund. V finalu ekipnega sprinta v smučarskem teku sta slavili Nemki Evi Sachenbacher-Stehle in Claudia Nystad. Srebro sta si pritekli švedski tekačici Charlotte Kalla in Anna Haag, z bronom pa sta se okitili Rusinji Irina Časova in Natalija Korosteljeva. Norveška je osvojila zlato na ekipnem moškem sprintu pred Nemčijo in Rusijo

Pregled osvojenih kolajn (zlate-srebrne-bronaste-skupno):
1. Nemčija 7-9-5-21
2. ZDA 7-8-10-25
3. Norveška 6-3-5-14
4. Kanada 5-4-1-10
5. Švica 5-0-2-7
6. Južna Koreja 4-4-1-9
7. Avstrija 3-3-3-9
8. Švedska 3-2-2-7
9. Kitajska 3-1-1-5
   Nizozemska 3-1-1-5
11. Rusija 2-3-6-11
12. Francija 2-2-4-8
13. Slovaška 1-1-1-3
14. Avstralija 1-1-0-2
15. Češka 1-0-2-3
16. Velika Britanija 1-0-0-1
17. Poljska 0-3-1-4
18. Latvija 0-2-0-2
19. Italija 0-1-3-4
20. Japonska 0-1-2-3
21. Hrvaška 0-1-1-2
    SLOVENIJA 0-1-1-2
    Belorusija 0-1-1-2
24. Estonija 0-1-0-1
    Finska 0-1-0-1
    Kazahstan 0-1-0-1

Petra imela obisk
Poškodovano bronasto smučarsko tekačico Petro Majdič, ki ni mogla nastopti na ekipni tekmi, je v njeni hiši v olimpijski vasi obiskal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Janez Kocijančič. Majdičeva, ki se je v soboto zvečer po lokalnem času vrnila iz bolnišnice v olimpijsko vas, po zlomu štirih reber in pnevmotoraksu dobro okreva in optimistično gleda naprej. V ponedeljek je že opravila krajši sprehod v okolici hiše, v torek po lokalnem času pa se bo udeležila novinarske konference, za katero tako med slovenskimi kot med tujimi novinarji vlada ogromno zanimanje.

Novo zlato za Kanado
Kanadčana Tessa Virtue in Scott Moir sta v Vancouvru osvojila zlato olimpijsko medaljo med plesnimi pari v umetnostnem drsanju. Meryl Davis in Charlie White iz ZDA sta osvojila srebro, bron pa Rusa Oksana Domnina in Maksim Šabalin.

Američanke in Kanadčanke za zlato
Hokejistke ZDA so v prvem polfinalu olimpijskega turnirja v Vancouvru prepričljivo premagale Švedinje z 9:1, v drugem polfinalu pa je Kanada ugnala Finsko s 5:0.  Američanke so se Švedinjam s tem oddolžile za presenetljiv poraz v polfinalu na OI pred štirimi leti. Po pričakovanju se bosta za zlato ponovno pomerili ekipi ZDA in Kanade, ki sta doslej osvojili vse štiri naslove olimpijskih prvakinj. Kanadčanke so bile v zadnjem obdobju boljše na OI, leta 2007 so osvojile tudi svetovni naslov na domačih tleh, v naslednjih dveh letih pa so svetovne prvakinje postale Američanke. Kitajke so v tekmi za 7. mesto s 3:1 premagale Slovakinje. V tekmi za peto mesto pa so bile Švicarke z 2:1 uspešnejše od Rusinj.

Zimske olimpijske igre 2010, končne odločitve, ponedeljek:

Smučarski skoki, ekipna tekma:
1. Avstrija 1107,9
(Loitzl, Kofler, Morgenstern, Schlierenzauer)
2. Nemčija 1035,8 (Neumayer, Wank, Schmitt, Uhrmann)
3. Norveška 1030,3 (Bardal,Hilde, Remen Evensen, Jacobsen)
8. Slovenija 958,8 (Primož Pikl, Mitja Mežnar, Peter Prevc, Robert Kranjec)

Teki, ekipni sprint (Ž):
1. Nemčija (Evi Sachenbacher-Stehle in Claudia Nystad)

2. Švedska (Charlotte Kalla in Anna Haag)
3. Rusija  (Irina Časova in Natalija Korosteleva)
11. Slovenija (Vesna Fabjan in Katja Višnjar)

Teki, ekipni sprint (M):
1. Norveška (Öystein Pettersen in Petter Northug)

2. Nemčija (Tim Tscharnke in Axel Teichmann)
3. Rusija (Nikolaj Morilov in Aleksej Petušov)

Umetnostno drsanje, plesni pari:
1. Tessa Virtue/Scott Moir (Kan)
2. Meryl Davis/Charlie White (ZDA)
3. Oksana Domnina/Maksim Šabalin (Rus)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.