City po poti Juventusa, Rangersa...? To je šest velikanov, ki so izpadli iz lige

Foto: Epa
Foto: Epa
Manchester City bo mogoče drago plačal kršitev finančnega fair playa, toda daleč od tega, da bi bil prvi nogometni velikan, ki bi se soočil z izpadom v nižje lige. Slabo poslovanje je v črno zavilo že nekaj nogometnih inštitucij...
Oglej si celoten članek

Leta uspehov ter konstantnega napredka pod vodstvom šeika Mansoura ter korporacije iz Abu Dhabija so se nenadoma prekinila z eno prelomno Uefino odločitvijo. Angleški (novonastali) velikan Manchester City zaradi kršitve finančnega fair playa naslednji dve leti ne bo smel nastopati v evropskih tekmovanjih.

Visoka kazen Manchester City izključen iz evropskih tekmovanj

Poleg omenjene kazni (ter za šeika zanemarljive finančne kazni) pa preti otoškemu velikanu tudi odvzem točk v Premirligi. Vodstvo kluba je sicer najavilo pritožbo na Uefino odločitev, toda vsaj zaenkrat situacija ni rožnata.

V nogometnih krogih se v zadnjih dneh čedalje pogosteje omenja tudi morebiten najhujši scenarij za "Meščane", ki bi lahko celo avtomatsko izpadli iz Premierlige.

Premier League Cityju grozi celo odvzem naslova angleškega prvaka Velikan na kolenih Cityju po prvem šoku grozi še hujša kazen! Ali velikan izpada iz prve lige?

Odločitev bi bila vsekakor šokantna in bi zagotovo naredila nepopravljivo škodo klubu iz Manchestra, čeprav se kaj takega ne bi zgodilo prvič v zgodovini nogometa. V preteklosti se je namreč že kar nekaj velikanov zaradi finančnih nepravilnosti ali nespoštovanja pravil moralo preseliti v nižji rang tekmovanja.

Izpostavljamo šest nogometnih velikanov, katerih izločitev iz najmočnejše lige je naravnost pretresla nogometni svet.

 

1. JUVENTUS

Stara dama je pod vodstvom Fabia Capella v letih 2004 in 2006 osvojila dve zaporedni lovoriki državnega prvaka, a sta ji bila oba Scudetta na koncu sezone 2005/06 odvzeta.

Pod policijsko preiskavo se je znašla celotna uprava kluba, igralci in sodniki. Glavni funkcionarji kluba so bili namreč ujeti, da vršijo pritsk na nogometne sodnike, oziroma si sami izbirajo, kateri delilci pravice bodo sodili torinskemu velikanu.

Foto: Profimedia Juventus, leto 2006

Juventus je bil tako po koncu afere izločen v Serie B, katero je celo moral začeti z minusom 9 točk. Stara dama se je kljub temu po vsega eni sezoni vrnila v najvišji rang tekmovanja, za to pa se lahko zahvali predvsem legendam kluba, ki niso zapustile "potapljajočo barko", temveč so Gianluigi Buffon, Alessandro Del Piero, Pavel Nedved, Mauro Camoranesi in David Trezeguet črno-bele barve branili tudi v drugi ligi italijanskega nogometa.

 

2. GLASGOW RANGERS

V svoji bogati karieri je velikan iz Ibroxa osvojil kar 54 naslovov škotskega prvaka, 60 Škotskih pokalov ter Pokal pokalnih zmagovalcev. Toda vso to zgodovino je zasenčilo poslovanje kluba v začetku 21. stoletja. Leta 2012 je slavni klub celo razglasil bankrot.

Foto: Profimedia Glasgow Rangers, leta 2011

Igralski kader je tako doživel številne spremembe, klub pa se je preselil v četrti rang škotskega tekmovanja. Vsi igralci so praktično zapustili klub, zvesti pa so ostali navijači, ki so vedno napolnili stadion tudi na nižjeligaških tekmah.

Rangers se je tako na krilih navijačev ekspresno po vsega štirih letih vrnil v škotsko Premierligo, v tem času pa se je Celtic uveljavil kot absolutni vladar Škotske. Toda drugi glasgowški velikan mu je vse bližje...

 

3. MARSEILLE

Vodstvo slavnega kluba je poizkušalo tekom sezone 1992/93 na nedovoljen način spočiti svoje najboljše nogometaše. Šest dni pred finalom Lige prvakov proti Milanu bi namreč morali imeti domačo prvenstveno tekmo proti Valenciennesu.

Člani uprave so tako poizkušali podkupiti nasprotne igralce, da bi brez borbe pustili domačemu velikanu lahko zaslužene tri točke, ki jih je ekipa nujno potrebovala v boju z Monacom in PSG-jem za naslov prvaka.

Javnost je v prihodnjih letih izvedela za ta dogovor, saj so nekateri nogometaši Valenciennesa spregovorili. Klub je bil tako tekom sezone 1994/95 izločen v drugo ligo, škandal pa je močno škodoval ugledu Marseilla, kljub temu da so zgolj eno sezono pred tem osvojili Ligo prvakov.

Foto: Profimedia Marseille, leta 1993

Marseillu je bil odvzet tudi državni naslov, po svojem takojšnjem povratku v najmočnejšo francosko ligo leta 1995 pa so samo še enkrat postali državni prvaki.

 

4. PARMA

Italijanski velikan je v začetku tisočletja sicer osvojil Pokal Italije leta 2002, a so zaradi finančnih težav klub zapustile zvezde, kot so Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Liliam Thuram...

Foto: Profimedia Parma, leta 2002

Z odhodom igralskega kadra so se pojavili tudi slabši rezultati, klub pa je vse bolj tonil v povprečje. Parma se je kmalu znašla v velikih dolgovih, leta 2015 pa je razglasila bankrot.

Klub se je tako preselil v četrti rang tekmovanja, a je iz sezone v sezono napredoval, dokler se ni leta 2018 vrnil v Serie A.

 

5. BOAVISTA

Vsega sedem let po zgodovinski osvojitvi svojega edinega naslova državnih prvakov v sezoni 2000/01 se je klub soočil s težkimi obtožbami, da je sodeloval pri podkupovanju in izsiljevanju sodnikov, zaradi česar je bil izločen v drugo ligo.

Foto: Profimedia Boavista, leta 2001

Kljub vrnitvi v najmočnejše tekmovanje so bili leta 2009 še enkrat avtomatsko poslani v nižji rang tekmovanja, kjer so naslednja leta igrali v drugi in tretji ligi.

Leta 2014 je bilo ugojeno njihovi pritožbi in portugalski velikan se je ponovno vrnil v najmočnejši rang tekmovanja.

 

6. CSA STEAUA

Klub CSA Steaua je bil leta 1947 osnovan kot športna sekcija vojske v času vladavine Komunistične partije. Leta 1998 se je nogometni klub ločil od športnega društva ter začel samostojno poslovanje.

Toda vojska je nogometni klub leta 2014 tožila, saj naj bi sama imela pravico do imena ter zgodovine CSA Steaue. Originalno ime ter lovorike so tako bile vrnjene vojski, nogometni klub pa se je moral preimenovati v FK Steaua Bukarešta

Foto: Profimedia Steaua, leta 1986

CSA Steaua pa je leta 2017 ponovno pod okriljem vojske začela tekmovanje v četrti diviziji, kjer igra še danes. Oba kluba se še vedno prepirata, kateri je pravi lastnik vseh lovorik osvojenih pred letom 1998, med drugim tudi naslova zmagovalca Lige prvakov leta 1986.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:48 20. Februar 2020.

    Olimpija....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.