Za naslov prvakinj Danke in Norvežanke

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Danska ženska rokometna reprezentanca je v prvi polfinalni tekmi evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji v Ljubljani premagala Črno goro s 27:23 (14:10). V drugem polfinalu je Norveška visoko premagala Francijo (28:20).
Oglej si celoten članek

Danske rokometašice so si po zmagi nad Črnogorkami prve priigrale najbolj prestižno tekmo v Stožicah. V nedeljo bodo proti zmagovalkam drugega polfinalnega dvoboja med Francozinjami in Norvežankami naskakovale svojo četrto zlato kolajno na celinskih tekmovanjih.

Pred tem so zmagale v Nemčiji 1994 ter na dveh domačih evropskih prvenstvih v letih 1996 in 2002, na finalnem obračunu na Madžarskem 2004 pa so v finalu morale priznati premoč Norvežankam.

EP 2022 Štiri Slovenke v izboru za najboljšo postavo

Igralke iz Hamletove dežele so le v uvodih prvega in drugega polčasa imele težave s Črnogorkami. V prvi polovici tekme so pri zaostanku 3:6 nato povsem zagospodarile na igrišču in se na veliki odmor odpravile s prednostjo štirih golov (14:10).

Druga polovice tekme je bila preslikava prvega. Sprva so blestele Črnogorke, ki so v 37. minuti tekmice ujele in izenačile na 14:14, a nato je danski "rokometni stroj" znova dosegel pravo delovno temperaturo za preboj v veliki finale.

EP v rokometu Slovenke v solzah končale dvoboj

Pri Dankah sta bili najbolj učinkoviti Emma Friis s sedmimi in Mia Hojlund s šestimi goli, pri Črnogorkah pa sta Đurđina Jauković in Itana Grbić dosegli po sedem zadetkov.

Norveška v poslastici zmlela Francijo

Norvežanke so v pravem rokometnem posladku v Stožicah po sijajni predstavi v drugem polčasu na kolena položile Francozinje in jim prizadejale sploh prvi poraz na prvem ženskem rokometnem celinskem turnirju v treh državah.

Norvežanke bodo v nedeljo ob 20.30 proti tradicionalnim danskim tekmicam naskakovale že deveto končno zmago po turnirjih na Nizozemskem 1998, na Madžarskem 2004, na Švedskem 2006, v Makedoniji 2008, na Danskem in Norveškem 2010, na Hrvaškem in Madžarskem 2014, na Švedskem 2016 ter na Danskem 2020.

V osrednji slovenski dvorani se je od prve do zadnje minute odvijal izjemen boj, v igri strahovitega ritma dveh atletsko zelo sposobnih zasedb pa je smetano pobrala skandinavska zasedba. Norvežanke so temelje za zmago postavile v začetku drugega polčasa, ko so si najprej priigrale prednost treh golov, nato pa z zrelo predstavo odbile vse francoske poskuse po preobratu.

Izbranke 58-letnega islandskega strokovnjaka na norveški klopi Thorirja Hergeirssona v nadaljevanju niso popustile niti za ped, v končnici tekme pa so prav osramotile Francozinje. Največ so vodile za osem golov (28:20), kar je bil tudi končni izid na dvoboju.

Pri Norvežankah sta bili najbolj učinkoviti Nora Mork z osmimi in Stine Oftedal s sedmimi goli, pri poraženkah pa Grace Zaadi Deuna s petimi in Chloe Valentini s štirimi zadetki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.