Šport
1037 ogledov

Slovenke v solzah končale dvoboj

Valentina Klemenčič Profimedia
Madžarke odpihnile slovenske polfinalne sanje.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v zadnjem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji v Ljubljani izgubila proti Madžarski s 25:29 (14:14) in zapravila vse možnosti za preboj v polfinale ali tekmo za peto mesto. Po dvoboju so slovenski navijači vseeno nagradili reprezentanco z aplavzom za predstave na prvenstvu, kar nekaj igralk pa je ob tem tudi potočilo nekaj solz.

Slovenska reprezentanca je kljub porazu na svoji zadnji tekmi presegla svojo najboljšo uvrstitev iz turnirja na Madžarskem 2004, kjer je zasedla deveto mesto. Končna uvrstitev Slovenije bo znana po vseh današnjih tekmah v skupini I v Ljubljani in skupini II v Skopju, tekmovanje pa bo končala med prvimi osmimi.

Tekma, ki se je začela z minuto molka v spomin na komaj 17-letno rokometašico kluba Z'dežele Ulo Kos, so bolje odprle varovanke slovenskega selektorja Dragana Adžića, ki je v prvo postavo uvrstil vratarko Majo Vojnovič, krilni igralki Tamaro Mavsar in Aljo Varagić, krožno napadalko Natašo Ljepojo ter zunanje igralke Elizabeth Omoregie, Nino Zulić in Ano Gros, slednjo je v obrambi 6-0 menjala Nina Žabjek.

Nina Zulić | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenke so po "revolveraškem" uvodu že v tretji minuti povedle s 4:2, nato pa se jim je malce ustavilo. Vzhodne sosede so jim v nadaljevanju povsem onemogočile pot do svojega gola in jih v osmi minuti ujele (4:4), petminutni slovenski strelski post pa je prekinila Tamara Mavsar.

Črnogorec na klopi Slovenije je v svojem slogu in s pogostimi menjavami držal visok ritem igre svojih varovank, ki pa so v 14. minuti prvič na dvoboju pogledale tekmicam v hrbet (5:6). V nadaljevanju prav tako niso našle načina, da ukanijo gibljivo in agresivno obrambo Madžark, po zaostanku z dvema goloma (7:9) v 20. minuti pa je reagirala tudi slovenska klop in zahtevala minuto odmora.

Nekatere korekcije na kadrovskem in taktičnem področju sprva niso predramile njegovih varovank, ki so bile vselej korak za Madžarkami. V zadnjem delu prve polovice tekme pa je "eksplodirala" Ema Abina, igralka na levem krilu je dosegla kar tri gole in v 29. minuti izenačila na 13:13, na veliki odmor pa so se Slovenke in Madžarke odpravile z neodločenim izidom (14:14).

V drugem polčasu se je nadaljeval hud in neizprosen boj za vsak košček igrišča, povsem jasno je bilo, da bodo o zmagovalkah odločale malenkosti in navdih posameznic. V 39. minuti je domačim rokometašicam dobro kazalo, ko je Nataša Ljepoja zadela za vodstvo z 20:19, a nato se jim je povsem ustavilo.

Nataša Ljepoja | Avtor: Profimedia Profimedia

Madžarke so znova zaigrale sijajno v vseh smereh igre, v naslednjih šestih minutah so naredile delni izid 5:0, slovenski zaostanek pa je medtem že znašal štiri gole (20:24).

V zadnjih petnajstih minutah slovenske rokometašice kljub trudu in želji niso uspele narediti kakovostnega premika v svoji igri. Njihova strelska neučinkovitost se je nadaljevala vse do 48. minute, ko jo je prekinila Omoregie.

Madžarke, ki so v 49. minuti povedle s 26:21, so v zadnjem obdobju tekme prikazale zelo zrelo predstavo, čeprav so se jim Slovenke v 56. minuti po golu Ane Gros približale na dva gola zaostanka (24:26). A nato so s pravočasnimi doseženimi goli parale živce slovenskim rokometašicam in gledalcem, na koncu pa tudi osvojile Stožice in dokončno razblinile slovenske sanje o preboju v polfinale.

V slovenski izbrani vrsti sta bili najbolj učinkovita Ana Gros s šestimi in Nataša Ljepoja s petimi goli.

Izjave po tekmi:

* Tamara Mavsar, slovenska reprezentantka: "Mogoče smo si malo premalo želele zmage oziroma razmišljale, da bo zmaga prišla sama po sebi. Proti Madžarkam nismo imele agresivne obrambe, ki nas je krasila skozi prvenstvo, tudi igra v napadu ni stekla. Na naši strani je bilo preveč izgubljenih žog in premalo kreativnosti. Ob tej priložnosti bi se zahvalila našim navijačem za podporo in se jim opravičila za današnji poraz."

* Barbara Lazović, slovenska reprezentantka: "Razočarana sem. Če bi igrale še tri dni, ne bi zmagale, predvsem zaradi sodniškega kriterija. Res je, da na današnjem sosedskem obračunu nismo bile prave, bilo je premalo energije v obrambi. Očitno nas je ponedeljkov obračun z Norvežankami čustveno izpraznil, a glavni razlog za poraz je po mojem sodniški kriterij v korist Madžarske."

Barbara Lazović | Avtor: Profimedia Profimedia

* Branka Zec, slovenska reprezentantka: "Že pred turnirjem sem napovedala, da bom končala reprezentančno kariero, zato poraz ob slovesu še toliko bolj boli. Ponosna sem, da sem 18 let igrala za reprezentanco v dobrih in slabih časih. Leta so naredila svoje, čas je za mlade."

* Ema Abina, slovenska reprezentantka: "Ne glede na to, da sem na tekmi proti Madžarkam izkoristila svojo priložnost, pa je po porazu ostal grenak priokus. Raje bi videla, da bi zmagale. Hudo mi je, da nismo zmagale in znova razveselile naše privržence, ki so nas podpirali skozi celoten turnir."

Komentarjev 1
  • radovednica 07:49 17.november 2022.

    Od velikega gobezdanja in samohvale pred turnirjem in glede na videno v zadnjih pripravljalnih tekmah z res "levo Hrvaško", je bilo jasno, da spet, tudi tokrat na edinstveni priložnosti, ne bo nič. In glede na preskupino, je pravzaprav čudež, da ...prikaži več so s tako bedno igro doma, sploh prišle iz te skupine. Kasneje se je videl polom, polom. Pa ne morejo se kosati z Madžarsko, ki je mimogrede slaba kot že dolgo ne, pa Švedsko ali Norveško, ki sta nekaj svetlobnih let boljši. Vzamejo naj zgled Črne gore.

Sorodne novice