Šport
231 ogledov

Slovenke po bolečem porazu čaka nov velik izziv

rokomet ep 2022 Epa
"Najtežji bo mentalni preskok, kako se vrniti v tekmovalni pogon. Verjamem, da nam bo do morebitne zmage proti Madžarski pomagalo tudi to, kar smo naredili do zdaj, in ta stabilnost, ki smo jo pokazali na vseh tekmah. Bo pa Madžarska zdaj še posebej nevarna in sproščena, ko ni več v igri za napredovanje," pred odločilno tekmo prvenstva pravi selektor Dragan Adžić.

Slovensko rokometno reprezentanco čaka še zadnja tekma drugega dela evropskega prvenstva za ženske v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji. Glede na zahteven obračun proti Norveški ter tesen in boleč poraz, bo glavna naloga zdaj dvigniti glave in se psihološko pripraviti za dvoboj z Madžarsko. Ta bo v sredo ob 15.30.

Glavno vprašanje na današnjem druženju z novinarji je bilo jasno, kako psihološko pripraviti igralke za zadnji obračun v drugem delu tekmovanja, v katerem Slovenke trenutno zasedajo četrto mesto v skupini 1, ob tem pa imajo slabe obete za napredovanje med najboljše štiri na turnirju.

"Najbolj pomembno bo dvigniti igralke, da tekmo začnejo s podobno energijo kot doslej. Verjamem, da nam bo to uspelo. Imamo širino in verjamem v njihov karakter, ki so ga fenomenalno potrdile na vseh dosedanjih tekmah. Verjamem, da bodo tudi na tej tekmi iztisnile iz sebe vso energijo in dokončale naš posel," je odgovoril selektor reprezentance Dragan Adžić.

rokomet ep 2022 | Avtor: Epa Epa

Črnogorec na slovenski klopi je dodal, da so si njegove varovanke zelo želele polfinala in si prizadevale odločilni korak storiti prav proti Norvežankam. Poraz je bil boleč, ker je pokazal, kako blizu presenečenju je bila Slovenija. Zdaj kljub odlični igri prihajajo drugačne težave.

"Najtežji bo mentalni preskok, kako se vrniti v tekmovalni pogon. Verjamem, da nam bo do morebitne zmage proti Madžarski pomagalo tudi to, kar smo naredili do zdaj, in ta stabilnost, ki smo jo pokazali na vseh tekmah. Bo pa Madžarska zdaj še posebej nevarna in sproščena, ko ni več v igri za napredovanje," je še poudaril Adžić.

Drama v Stožicah Šport Slovenke tarča kritik: "Frustrirajoče je, kaj jim dopuščajo"

Tako selektor kot njegove varovanke ne razmišljajo o matematiki in možnih scenarijih za nastop v polfinalu. Ta je mogoč le ob slovenski zmagi proti Madžarski, zmagi Norveške proti Danski (20.30) ter glede na vse prikazano izrazitim presenečenjem Hrvatic proti Švedinjam (18.00).

rokomet ep 2022 | Avtor: Epa Epa
"Res vse ni več odvisno od nas samih. Sami moramo pripeljati do konca to, kar je v naših rokah. Madžarke smo spoznale septembra. So dobra reprezentanca, dobro igrajo in ne izgubljajo veliko žog. Borbeno se bomo morale spopasti z njimi od prve do zadnje minute. Osredotočene bomo morale biti v napadu, se hitro vračati in boriti v obrambi," je pred zadnjim dvobojem dejala vratarka Amra Pandžić.

Reprezentančna kolegica v polju Nina Zulić pričakuje zahtevno tekmo z vzhodnimi sosedami, a močno verjame v zmago. "Prepričana sem v zmago. Tega nam Madžarska ne more vzeti, še posebej ne pred našimi navijači ter ob naši energiji, moči, želji in borbi," je prepričana 26-letna rokometašica.

"Ne bomo podcenjevale Madžark. Z njimi smo igrale pred začetkom priprav na prvenstvo. Ena tekma je bila izenačena, drugo smo tesno dobile. Gre za kakovostno reprezentanco, četudi v skupini še nima točk," je še dodala.

Šport: Umrl je legendarni košarkar, ljubljenec tivolske publike - Sveča Številna sožalja Šport Tragična vest: umrla je mlada slovenska rokometašica Slovenska ženska rokometna reprezentanca Še so možnosti Šport To je še edini razplet, ki pelje Slovenke v polfinale

Izpostavila je, da so se igralke dodobra iztrošile proti Norveški, a se skozi leta in velika tekmovanja naučila, kako se spopasti z napornim ritmom. "Ko si na prvenstvu, ko si tekme sledijo ena za drugo, nimaš časa razmišljati o Norveški in varčevati z močmi. Glavnina reprezentance je že bila na velikih tekmovanjih in se naučila, da je treba tekme čim prej analizirati, se regenerirati, pripraviti na novo in jo odigrati."

In kaj je domače prvenstvo prineslo za prihodnost? Tjaša Stanko meni, da so igralke s približevanjem prvenstva vse bolj verjele v reprezentanco. Zdaj bodo skušale to prepričanje prenesti še na naslednja tekmovanja: "To prvenstvo nam je dalo nekaj, česar prej nismo imeli ... Dokazale smo sami sebi in ostalim, da smo sposobne nizati dobre tekme zapovrstjo."

Še bolj dolgoročno gleda Zulić: "Želim si, da bi se čim več malih punčk odločilo za rokomet, da lahko stopnjujemo ta razvoj in na njem gradimo. Velesile delujejo na tak način, korak za korakom."

Komentarjev 2
  • radovednica 08:31 16.november 2022.

    Ja, gotovo bo tako, pa četudi bo, realen scenarij, ki ga dobre ekipe znajo izpeljati (Norveška, Danska, itd.), je jasen. Spet in spet nič. In res, če vratarka Slovenije ne bi imela "utrganega dneva", bi bila razlika z Norveško realna, ...prikaži več kot običajno, 10 - 15 razlike v korist ženskih vikingov. Pa saj je edino važno, da nas bodo po končanem prvenstvu vsi hvalisali, kako dober in prijazen organizator smo bili.

  • albert6 15:11 15.november 2022.

    Janša za selektorja problem z Madžari rešen