Šport
146 ogledov

Za naslov prvakinj Danke in Norvežanke

Danska rokometna reprezentanca Profimedia
Danska ženska rokometna reprezentanca je v prvi polfinalni tekmi evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji v Ljubljani premagala Črno goro s 27:23 (14:10). V drugem polfinalu je Norveška visoko premagala Francijo (28:20).

Danske rokometašice so si po zmagi nad Črnogorkami prve priigrale najbolj prestižno tekmo v Stožicah. V nedeljo bodo proti zmagovalkam drugega polfinalnega dvoboja med Francozinjami in Norvežankami naskakovale svojo četrto zlato kolajno na celinskih tekmovanjih.

Pred tem so zmagale v Nemčiji 1994 ter na dveh domačih evropskih prvenstvih v letih 1996 in 2002, na finalnem obračunu na Madžarskem 2004 pa so v finalu morale priznati premoč Norvežankam.

Tamara Mavsar EP 2022 Šport Štiri Slovenke v izboru za najboljšo postavo

Igralke iz Hamletove dežele so le v uvodih prvega in drugega polčasa imele težave s Črnogorkami. V prvi polovici tekme so pri zaostanku 3:6 nato povsem zagospodarile na igrišču in se na veliki odmor odpravile s prednostjo štirih golov (14:10).

Druga polovice tekme je bila preslikava prvega. Sprva so blestele Črnogorke, ki so v 37. minuti tekmice ujele in izenačile na 14:14, a nato je danski "rokometni stroj" znova dosegel pravo delovno temperaturo za preboj v veliki finale.

Tjaša Stanko EP v rokometu Šport Slovenke v solzah končale dvoboj

Pri Dankah sta bili najbolj učinkoviti Emma Friis s sedmimi in Mia Hojlund s šestimi goli, pri Črnogorkah pa sta Đurđina Jauković in Itana Grbić dosegli po sedem zadetkov.

Norveška v poslastici zmlela Francijo

Norvežanke so v pravem rokometnem posladku v Stožicah po sijajni predstavi v drugem polčasu na kolena položile Francozinje in jim prizadejale sploh prvi poraz na prvem ženskem rokometnem celinskem turnirju v treh državah.

Norvežanke bodo v nedeljo ob 20.30 proti tradicionalnim danskim tekmicam naskakovale že deveto končno zmago po turnirjih na Nizozemskem 1998, na Madžarskem 2004, na Švedskem 2006, v Makedoniji 2008, na Danskem in Norveškem 2010, na Hrvaškem in Madžarskem 2014, na Švedskem 2016 ter na Danskem 2020.

V osrednji slovenski dvorani se je od prve do zadnje minute odvijal izjemen boj, v igri strahovitega ritma dveh atletsko zelo sposobnih zasedb pa je smetano pobrala skandinavska zasedba. Norvežanke so temelje za zmago postavile v začetku drugega polčasa, ko so si najprej priigrale prednost treh golov, nato pa z zrelo predstavo odbile vse francoske poskuse po preobratu.

Izbranke 58-letnega islandskega strokovnjaka na norveški klopi Thorirja Hergeirssona v nadaljevanju niso popustile niti za ped, v končnici tekme pa so prav osramotile Francozinje. Največ so vodile za osem golov (28:20), kar je bil tudi končni izid na dvoboju.

Pri Norvežankah sta bili najbolj učinkoviti Nora Mork z osmimi in Stine Oftedal s sedmimi goli, pri poraženkah pa Grace Zaadi Deuna s petimi in Chloe Valentini s štirimi zadetki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.