Drugič zapored v finalu: "Ko je prišel, smo bili deveti!"

Foto: Epa
Foto: Epa
Odločitev ruskega lastnika Romana Abramoviča, da se odpove klubski legendi Franku Lampardu in ga zamenja s 47-letnim Nemcem se je v sredo zvečer poplačala.
Oglej si celoten članek

Nemški nogometni strateg Thomas Tuchel bo 29. maja v Istanbulu drugič zaporedoma sedel na klopi moštva v finalu Lige prvakov. Pet mesecev po odhodu iz PSG se mu je v finale uspelo prebiti z londonskim Chelseajem, ki je na sredini povratni tekmi premagal (2:0) madridski Real za skupno zmago s 3:1.

Tuchel se je po slabših predstavah pariškega velikana na božični večer znašel brez delodajalca, a ni trajalo dolgo, da je našel novo sredino. Klic Chelseaja januarja je bil zanj "najlepše darilo pod drevescem", piše francoska tiskovna agencija AFP. Londonski klub je po številnih nakupih v lanskem poletnem prestopnem roku iskal zamenjavo za Franka Lamparda, ki na zelenici ni uspel unovčiti več kot 250 milijonov evrov vlaganj v igralski kader. 

V finalu Lige prvakov se bosta tako drugič v treh letih pomerila angleška kluba. Chelseaju bo v Istanbulu nasproti stal Manchester City, ki je v torek potrdil zmago nad PSG in s tem preprečil možnost, da bi se Tuchel v finalu pomeril proti svojemu nekdanjemu klubu.

Liga prvakov V Carigradu angleški finale za evropsko krono

Z uspehom Chelseaja, ki bo v finalu igral prvič po zmagi leta 2012, je Tuchel le štiri mesece po menjavi delodajalcev potrdil status enega najboljših trenerjev v Evropi, piše AFP. Pod njegovim vodstvom so modri izgubil le dvakrat na 24 tekmah, v angleškem prvenstvu so na četrtem mestu in na poti, da se tudi s porazom v Istanbulu neposredno uvrstijo v Ligo prvakov za prihodnjo sezono.

"Ko se nam je pridružil smo bili deveti v ligi, zdaj igramo za vse. Smo med najboljšimi štirimi v angleški ligi, lahko zmagamo v Ligi prvakov in tudi v pokalu FA," je izpostavil nemški napadalec Timo Werner, ki je v 28. minuti sredine tekme dosegel prvi zadetek za Chelsea.

Ena od ključnih nalog Tuchla po njegovem prihodu v zahodni London je bilo izvleči več iz Wernerja in še enega Nemca v vrstah Chelseaja Kaija Havertza. Pri prvem golu sta sodelovala oba: zviti lob Havertza se je odbil od okvirja gola na glavo Wernerja, ki je žogo pospravil v mrežo.

Brez milosti Čeferinova Uefa pripravlja hude kazni za Real, Barcelono in Juventus

Chelsea bi v drugem polčasu lahko povečal prednost, a ni izkoristil nekaj izvrstnih priložnosti. Namesto tega je Madrid vse do pet minut pred koncem rednega dela bil v položaju, da bi z zadetkom izsilil podaljšek. To je sicer jezilo Tuchla, ki je vendarle lahko bolj mirno zadihal, ko je za vodstvo 2:0 zadel Mason Mount.

"Uspeli smo obdržati koncentracijo, osredotočenost in pozitivno energijo na igrišču. Bili smo izjemni in zmaga je zaslužena," je po tekmi ocenil Tuchel. Z njim se je strinjal tudi trener Reala Zinédine Zidane: "Mi smo se borili in poskušali, a oni so zasluženo zmagali."

Video Že tako ga ne marajo, zdaj je izgubil kompas!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.