Hat-trick za risa in lepa zmaga

Foto: Epa Gašper Krošelj
Slovenija se je v tekmi za biti ali ne biti pomerila z vodilnim Kazahstanom. Risi so zmagali s 5:3.
Oglej si celoten članek

Slovenija je na prvih dveh tekmah svetovnega prvenstva divizije I pokazala dva različna obraza. Prvega na tekmah z Veliko Britanijo in Poljsko, ko je doživela nepričakovana poraza, drugega pa ob dobri igri in zmagi s 4:1 proti Madžarski. Ob dejstvu, da so vse ekipe na lestvici precej izenačene, bi zmaga proti Kazahstanu Slovencem še omogočala vrnitev med elito, ob morebitnem porazu pa bi se risi morali na zadnji tekmi proti Italiji boriti za obstanek v drugem razredu svetovnega hokeja.

Tekmo s Kazahstanom so risi dobro odprli, bili nekoliko podjetnejši, a je bil nato ob koncu tretje minute izključen Luka Bašič. Kazahstanci so pritisnili, slovenski vratar Gašper Krošelj se je dvakrat izkazal z obrambo, po akciji v kateri je bila slovenska obramba z njim na čelu povsem izigrana, pa so Kazahstanci zatresli vratnico.

Kazen za zamujeno je sledila zelo hitro. Kapetan Jan Urbas je pobegnil po levi strani in nato podal pred gol, kjer si je Miha Verlič najprej z drsalko zaustavil plošček in ga kasneje poslal preko čuvaja mreže v mrežo. A veselje risov ni dolgo trajalo, že po dobri polovici prve tretjine so Kazahstanci vodili z 2:1. Ob slabem posredovanju obrambe je najprej okoli gola zadrsal Jegor Petuhov in pak zatlačil v mrežo ob bližnji vratnici. Sodniki so si ogledali posnetek, zadetek pa nato priznali.

Sledil je nevaren strel Žige Pavlina, priložnost je imel še mladi Jan Drozg, nato pa je slovenski tekmec znova udaril. Do strela je prišel Dmitri Grents, plošček pa je poletel med nogama Krošlja za vodstvo Kazahstana. SP divizije I Zmaga Madžarov, položaj na lestvici vse bolj zapleten

Sledil je strel Bašiča, vendar je bil na pravem mestu tokrat vratar Henrik Karlsson. A tudi naturalizirani švedski Kazahstanec je bil nemočen v 16. minuti, ko je Verlič s podajo tokrat našel Urbasa, ta pa je z močnim strelom poskrbel za 2:2. Le nekaj sekund kasneje sta Slovenca znova izpeljala lepo akcijo, Verlič je sam zadrsal pred Karlssona, ki pa je dvoboj ena na ena tudi dobil. Sodniki so nato spregledali udarec s palico, ki ga je Urbas dobil v obraz.

V drugi tretjini so Slovenci v prvih petih minutah trikrat ustelili na vrata tekmecev, Kazahstanci niso ogrožali Krošlja. Kazen desetih minut zaradi nešportnega vedenja si je sicer prislužil Žiga Pence, ki je jezno reagiral po spotikanju Andreja Hebarja, ki pa ga sodniki niso označili za prekršek Kazahstancev. Je bil pa zaradi istega prekrška v 28. minuti izključen Petuhov, risi pa so hitro izkoristili svojo prvo številčno premoč. Aleksandar Magovac je sprožil od daleč, Verlič pa je podstavil palico in presenetil Karlssona za 3:2.

Foto: Epa Anže Kuralt

V 32. minuti je po naletu zaradi poškodbe kolena ledeno ploskvo s pomočjo soigralcev moral zapustiti Robert Sabolič, ki je nato odšepal tudi v garderobo, sodniška piščalka pa je znova ostala nema. Je bil pa takoj v naslednjem napadu izključen Boštjan Goličič zaradi udarca s palico. Kazahstanci si v dveh minutah niso priigrali pravega strela, po izteku kazni pa je na drugi strani zapretil Bašič, vendar je Karlson v statistiko vpisal še eno obrambo.

Dobre tri minute in pol pred koncem drugih 20 minut je Slovenija drugič imela igralca več na ledu, zaigrali so s štirimi igralci proti trem. Veliko prostora je omogočilo številne slovenske strele, Karlsson pa je po nekaj dobrih obrambah le klonil po bombi Sabahudina Kovačevića. Nato pa takojšen šok. Izjemno je z backhandom pod prečko zadel Alikhan Asetov. Med slovenskim in kazahstanskim zadetkom je minilo le 14 sekund.

Razmerje strelov v drugi tretjini je znašalo 16:3 v korist Slovencev, skupno je bilo 26:13.

SP Risi za prvo zmago užalostili polno dvorano

Zadnji del igre se je začel z močnim strelom Goličiča, plošček je po zunanji strani oplazil vratnico kazahstanskih vrat. Risi so z agresivno igro prihajali do pakov v nasprotnikovi tretjini, prihajali do strelov, na drugi strani pa Krošelj ni imel pretiranega dela. Pred njegovi golom je bilo nevarno šele v 52. minuti, ko je v prvo ubranil strel, po gneči pa je naslednji strel končal v slovenski vratnici.

Nato pa je prišel razburljiv zaključek 54. minute. Najprej je Krošelj zaustavil nevaren poizkus Kazahstancev, na sredini je do ploščka prišel Verlič in pobegnil tekmečevim branilcem ter dobil še dvoboj iz oči v oči s Karlssonom. To je bil Verličev tretji gol na tekmi, skupno pa četrta točka.

Slovenija je šele tretjič na velikih tekmovanjih premagala Kazahstan, za vrnitev v elito pa jutri potrebuje še uspeh proti Italiji.

SP divizije I, skupina A:

Slovenija : Kazahstan  5:3 (2:2, 2:1, 1:0)
Verlič 6., 28., 54., Urbas 16., Kovačević 38.; Petuhov 7., Grents 11., Asetov 39.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.