Izpoved, ki odmeva: "Tole bo drugačna novinarska konferenca"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poraženi Danil Medvedjev je priznal, da se je med finalnim obračunom v njem nekaj zlomilo.
Oglej si celoten članek

Drugi igralec sveta Danil Medvedjev je v finalu OP Avstralije po hudem boju izgubil proti Rafaelu Nadalu. Ruski tenisač, zmagovalec lanskega OP ZDA, je bil sicer le nekaj iger oddaljen od druge zaporedne zmage na največjih turnirjih, saj je dobil uvodna dva niza in imel pri vodstvu s 3:2 v tretjem na voljo tri vezane žogice za odvzem servisa.

Nepopustljivi Nadal se je nekako izvlekel iz težkega položaja, nato pa v nadaljevanju uprizoril veliki preobrat, s katerim si je priigral rekordno 21. lovoriko na grand slamih.

Občinstvo na osrednjem stadionu Melbourne Parka je bilo tudi tokrat močno na strani španskega tenisača, medtem ko je bil Medvedjev deležen precej brutalnega sprejema.

Rusa so že ob prihodu na igrišče pričakali žvižgi, zloraba s tribun pa se je nadaljevala tudi med samim obračunom.

Medvedjeva, ki sicer rad provocira sovražno nastrojene gledalce, nekaj podobnega pa je počel tudi med obračunom z Nadalom, se je vse to globoko dotaknilo. 

Foto: Epa Nadal Medvedjev

Po bolečem porazu je na novinarski konferenci čustveno pripovedoval o "fantu, ki je prenehal sanjati". Čeprav pri tem ni izpostavil vedenja občinstva, je bilo jasno, da mu je nenaklonjenost gledalcev prišla do živega.

"Tole bo nekoliko drugačna novinarska konferenca, ker bi želel nekaj povedati na kratko ali na dolgo, nisem še prepričan. Poskusil bom biti kratek. To je zgodba o fantu, ki je sanjal o velikih rečeh v tenisu. Tenis sem začel igrati pri šestih letih. Kako čas beži. Ko sem imel 12 let, sem igral na turnirjih v Rusiji in spremljal grand slame po televiziji. Gledal sem velike zvezdnike in navijače, ki so jih podpirali. Sanjal sem o tem, da bi bil nekoč zraven."

Foto: Epa Danil Medvedjev "Začel sem igrati turnirje po Evropi. Spominjam se mladinskih olimpijskih iger. Mislim, da je šlo za mladinski olimpijski festival. Ni pomembno. Uvrstil sem se v finale. Igrali smo na osrednjem igrišču. To je bilo v Turčiji. Tam je bilo morda tisoč, dva tisoč ljudi. Bil je zares lep občutek. To so trenutki, o katerih sem sanjal."

"Kot mladinec sem igral na mladinskih grand slamih. Tam sem se prvič srečal s profesionalci. Na OP ZDA smo celo jedli v isti restavraciji. To so tiste majhne reči. Podpirajo te ljudje, ki sploh ne vedo, kdo si, vendar te podpirajo, ker si mladinec. Lepi trenutki. Sanjaš o tem, da bi igral na grand slamu proti najboljšim igralcem na svetu. Spominjam se, ko sem na OP ZDA prvič v živo videl Johna Isnerja. Zdel se mi je ogromen, večji kot na televiziji. Še en lep spomin."

Nova realnost Drznil si je omeniti Đokovića, kar je sledilo, šokira

"Potem sem igral na mnogih turnirjih serije futures in challenger, počasi sem se vzpenjal in prišel do največjih turnirjev. V fantu so se vzbudili dvomi, ali naj še naprej sanja o velikih rečeh. Izgubil sem dva težka obračuna na Roland Garrosu. Takrat sem bil med najboljšimi petimi igralci v moji starostni skupini, kar ni slabo. Kot lahko sami vidite, je moja generacija zelo močna, kar nekaj fantov je top 10 igralcev. Izgubil sem proti Benjaminu Bonziju, ki je danes v top 100. Če se ne motim, je bil v konferenčni sobi en ruski novinar. Resno? Saj to je grand slam. Takrat sem bil blizu prvi petdeseterici. Pogovarjala sva se kakšnih pet minut. Rad se pogovarjam z novinarji. Spominjam se tudi poraza proti Pierre-Huguesu Herbertu. Vodil sem z 2:0 v nizih. Nora tekma, igral je izjemno. Všeč so mi takšne tekme, zato imam rad tenis."

Foto: Epa Medvedjev

"Takrat sem bil na pragu najboljše deseterice. Tretji ali celo drugi najboljši igralec moje starosti na svetu ob Alexandru Zverevu in morda Dominicu Thiemu, ki je malce starejši. Imel sem tiskovno konferenco in bil sem jezen na navijače. Na vprašanja sem hotel odgovarjati z dvema besedama. Tam je bil en italijanski novinar. Nekaj me je vprašal, jaz sem odgovoril z dvema besedama, to je bilo to. Nato sem odgovoril še na nekaj vprašanj ruskih novinarjev. Fant je podvomil, ali bi še naprej sanjal o velikih rečeh."

"Ne bom razkril zakaj, a med današnjim dvobojem sem dojel, da bom tenis igral ... v bistvu je smešno. Ko sem že govoril o novinarjih... resnično se rad pogovarjam z vami, mislim, da lahko to sami vidite. A to ni bistveno. Govorim o trenutkih, ko je fant nehal sanjati, in danes sem doživel enega teh trenutkov. Ne bom povedal zakaj."

Foto: Epa Medvedjev

"Odslej bom igral zase, za mojo družino, za ljudi, ki zaupajo vame, in seveda za vse Ruse, kjer imam veliko podpore. Takole bom povedal. Če bo pred Roland Garrosom ali Wimbledonom turnir v Moskvi, bom igral v Moskvi, tudi če bom zaradi tega zamudil oba grand slama. Fant je prenehal sanjati. Fant bo odslej igral zase. To je to. To je moja zgodba. Hvala, ker ste me poslušali."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 20:42 31. Januar 2022.

    Tenis je bil dolgo šport v katerem so gledalci nagrajevali lepe poteze obeh igralcev. Ja, je bil...

  • Syn
    14:23 31. Januar 2022.

    Bravo Medvedjev, dobro povedano. 👍🏻

  • 14:19 31. Januar 2022.

    Nisem njegov navijač, se pa moram strinjati z njim, da vedenje navijačev ni bilo športno. Po drugi strani pa lahko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.