Slovenija prvič v zgodovini premagala Hrvaško

Foto: Epa
Foto: Epa
Slovenski nogometaši so v uvodnem krogu kvalifikacij za SP 2022 premagali Hrvate (1:0).
Oglej si celoten članek

Slovenska nogometna reprezentanca je v devetem poskusu prišla do prve zmage nad aktualnimi svetovnimi podprvaki.

Po petih porazih in treh neodločenih izidih je to prva zmaga Slovenije v medsebojnih dvobojih z južnimi sosedi.

V Stožicah so varovanci Matjaža Keka v prvem krogu kvalifikacij za SP 2022 z 1:0 odpravili favorizirane Hrvate.

Edini zadetek na tekmi je v 15. minuti dosegel Sandi Lovrić.

Slovenci so se večji del tekme branili, a so uspeli z borbeno in disciplinirano predstavo obdržati svojo mrežo nedotaknjeno po zgodnjem in zmagovitem zadetku Lovrića. 

Foto: Epa

Selektor Kek je v začetno enajsterico postavil bolj ali manj standardno postavo v obrambi, v zvezni liniji so bili Jasmin Kurtić, Sandi Lović in Jaka Bijol, za napadalni del pa so bili zadolženi Damjan Bohar, Josip Iličić in Andraž Šporar.

Potem ko je bil v deseti minuti srečanja že premagan Jan Oblak, ampak je Slovence rešila oddaljena vratnica, je pet minut kasneje domače v vodstvo popeljal Sandi Lovrić.

Po medlem posredovanju hrvaške obrambe po prodoru Josipa Iličića je žoga romala le DO Lovrića, ki je sprožil proti vratom, pri strelu pa oplazil tudi Marcela Brozovića, kar je otežilo delo vratarju Dominiku Livakoviću.

Slovenci so po doseženem zadetku kmalu spet zapretili. Damjan Bohar je podal v petmetrski prostor, a je bil za las prepozen Andraž Šporar. Še eno nevarnost za goste je razčistil Domagoj Vida.

Hrvati so bili blizu izenačenju v 28. minuti po predložku Luke Modrića, ki je lepo podal pred Oblakova vrata, vendar iztegnjena noga Dejana Lovrena ni dosegla žoge. V drugi polovici polčasa je terenska prevlada pripadla Hrvaški, ki pa ob disciplinirani domači obrambni vrsti ni prišla do nevarnega strela.

V 43. minuti je na drugi strani Slovenija izpeljala obetaven protinapad, a je Iličić žogo na koncu poslal čez gol z roba kazenskega prostora. Na drugi strani je ob koncu polčasa z glavo poskusil Vida, a Jan Oblak ni imel veliko dela.

Foto: Epa

V drugem polčasu je najprej pri Hrvatih malce zunaj kazenskega prostora do strela prišel Mislav Oršić, a je bil Oblak na mestu, tako kot na drugi strani Livaković v 59. minuti po poskusu Šporarja.

Hrvati so sicer še vedno imeli precejšnjo terensko pobudo in posest žoge, toda strnjena domača obramba jim ni dovolila nevarnejšega poskusa. Na drugi strani je v 78. minuti s slabih 20 metrov poskusil Blaž Kramer, a je meril preveč po sredini, tako da Livaković ni imel težkega dela.

Po novem pritisku Hrvatov je v 84. minuti poskusil Ivan Perišić malce z leve strani, a Oblak je bil pripravljen tudi na to. Kek je ob tem dodatno zaprl igro, ko je v igro poklical še Kenana Bajrića in Nejca Skubica, kljub temu pa je Slovenija v 89. minuti prišla do protinapada, ki ga je brez uspeha zaključil Kramer.

SP 2022 Spektakel med ekipama Slovenije in Hrvaške

Izbrance Matjaža Keka v naslednjih dneh čakata še preizkušnji v gosteh, in sicer 27. marca v Sočiju proti Rusiji, 30. marca pa v Nikoziji proti Cipru. V skupini H sta sicer še Slovaška in Malta.

Kvalifikacije za SP 2022, skupina H, 1. krog:

Slovenija - Hrvaška 1:0 (1:0)
Lovrič 15.

Malta - Rusija 1:3 (0:2)
Ciper - Slovaška 0:0

LESTVICA:
1. Rusija 1  1  0  0  3:1  3
2. Slovenija 1  1  0  0  1:0  3
3. Ciper 1  0  1  0  0:0  1
4. Slovaška 1  0  1  0  0:0  1
5. Hrvaška 1  0  0  1  0:1  0
6. Malta 1  0  0  1  1:3  0

Odgovor Hrvatom Kek: "Če sem naredil napako, smo jo naredili vsi"

Zlatko Zahović "Ko se je Matjaž vrnil, je malo pozabil našo miselnost"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 03:54 25. Marec 2021.

    no tole je bilo pa res bolece za nase sosede in njihov ego haha

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.