Lani v Katarju umrlo 50 tujih delavcev

Foto: Epa
Foto: Epa
V Katarju dela več kot dva milijona tujcev, večinoma na delovnih mestih, povezanih s pripravami na mundial 2022.
Oglej si celoten članek

Mednarodna organizacija dela (ILO) je danes - dobro leto dni pred začetkom nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju - objavila poročilo, da je v tej zalivski državi leta 2020 na gradbiščih umrlo 50 tujih delavcev, več kot 500 je bilo resneje poškodovanih. Poročilo je prišlo na dan sredi kritik zaradi nespoštovanja človekovih pravic v tej državi.

Kot poročilo ILO z naslovom "Eden je preveč" povzema francoska tiskovna agencija AFP, je na deloviščih v Katarju minulo leto umrlo 50 migrantskih delavcev, vključno s tistimi, ki so pospešeno gradili stadione za mundial. V poročilu piše, da je največ žrtev umrlo zaradi padcev, do katerih je večinoma prišlo na delovnih mestih.

"Do hujših poškodb je prišlo v glavnem zaradi padcev, pa tudi zaradi prometnih nesreč, padajočih objektov in nesreč pri delu s stroji," še piše v poročilu ILO. "Do 30 smrti je prišlo zunaj bolnišnic, 20 pa v bolnišnicah. V povprečju pa je bilo lani na deloviščih v Katarju na dan po 42 nesreč - skupno 506 -, ki imajo za posledice težke poškodbe. Medtem pa je približno 37.600 ljudi utrpelo blažje poškodbe," so še zapisali pri mednarodni organizaciji ILO.

Večina poškodovanih delavcev je v Katar prišla iz Bangladeša, Indije in Nepala, v glavnem pa so ti tuji delavci delali v gradbeništvu.

Podatki se ne zbirajo sistematično. Zato pri ILO pozivajo državo, naj uvede nacionalno platformo za zbiranje podatkov o poškodbah. "Poleg tega je treba bolje raziskati smrti, ki sicer niso bile kategorizirane kot smrti na delovnem mestu, vendar bi lahko bile s tem povezane," je dejal vodja projektne pisarne ILO v Katarju, Max Tunon.

Izvirno Danci nad gostitelje SP s kritičnimi sporočili

Katar, ki je sicer sprejel niz delavskih reform v želji po izboljšanju pravic delavcev, vendar ima težave z njihovo implementacijo, piše AFP, je pozdravil poročilo ILO in poudaril, da zelo ceni sodelovanje s to mednarodno organizacijo.

"Katar bo še naprej sodeloval z ILO in zagotavljal, da se bodo delavske reforme implementirale učinkovito. Katar še naprej izboljšuje delavne prakse in povečuje varnost za vse delavce," se je država odzvala v izjavi za javnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.