Šport > Nogomet
84 ogledov

Lani v Katarju umrlo 50 tujih delavcev

Katar delavci stadion Epa
V Katarju dela več kot dva milijona tujcev, večinoma na delovnih mestih, povezanih s pripravami na mundial 2022.

Mednarodna organizacija dela (ILO) je danes - dobro leto dni pred začetkom nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju - objavila poročilo, da je v tej zalivski državi leta 2020 na gradbiščih umrlo 50 tujih delavcev, več kot 500 je bilo resneje poškodovanih. Poročilo je prišlo na dan sredi kritik zaradi nespoštovanja človekovih pravic v tej državi.

Kot poročilo ILO z naslovom "Eden je preveč" povzema francoska tiskovna agencija AFP, je na deloviščih v Katarju minulo leto umrlo 50 migrantskih delavcev, vključno s tistimi, ki so pospešeno gradili stadione za mundial. V poročilu piše, da je največ žrtev umrlo zaradi padcev, do katerih je večinoma prišlo na delovnih mestih.

"Do hujših poškodb je prišlo v glavnem zaradi padcev, pa tudi zaradi prometnih nesreč, padajočih objektov in nesreč pri delu s stroji," še piše v poročilu ILO. "Do 30 smrti je prišlo zunaj bolnišnic, 20 pa v bolnišnicah. V povprečju pa je bilo lani na deloviščih v Katarju na dan po 42 nesreč - skupno 506 -, ki imajo za posledice težke poškodbe. Medtem pa je približno 37.600 ljudi utrpelo blažje poškodbe," so še zapisali pri mednarodni organizaciji ILO.

Večina poškodovanih delavcev je v Katar prišla iz Bangladeša, Indije in Nepala, v glavnem pa so ti tuji delavci delali v gradbeništvu.

Podatki se ne zbirajo sistematično. Zato pri ILO pozivajo državo, naj uvede nacionalno platformo za zbiranje podatkov o poškodbah. "Poleg tega je treba bolje raziskati smrti, ki sicer niso bile kategorizirane kot smrti na delovnem mestu, vendar bi lahko bile s tem povezane," je dejal vodja projektne pisarne ILO v Katarju, Max Tunon.

danska nogomet Izvirno Šport Danci nad gostitelje SP s kritičnimi sporočili

Katar, ki je sicer sprejel niz delavskih reform v želji po izboljšanju pravic delavcev, vendar ima težave z njihovo implementacijo, piše AFP, je pozdravil poročilo ILO in poudaril, da zelo ceni sodelovanje s to mednarodno organizacijo.

"Katar bo še naprej sodeloval z ILO in zagotavljal, da se bodo delavske reforme implementirale učinkovito. Katar še naprej izboljšuje delavne prakse in povečuje varnost za vse delavce," se je država odzvala v izjavi za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice