LeBron zavrnil Black Lives Matter: "To se ne sklada z mojimi cilji!"

Foto: Epa
Foto: Epa
LeBron James je imel videokonferenco po prvem treningu na Floridi, na kateri je pojasnil svojo odločitev, da na dresu ne bo nosil političnega sporočila, temveč le svoje ime.
Oglej si celoten članek

Prvi zvezdnik severnoameriške košarkarske lige NBA LeBron James se je odločil, da ne bo izkoristil pravice, ki mu omogoča, da v nadaljevanju sezone v Orlandu na dresu nosi sporočilo za družbeno enakopravnost in pravičnost. Sezona lige NBA se bo predvidoma nadaljevala 30. julija v "mehurčku" na Floridi.

James je s soigralci pri Los Angeles Lakers prispel v športni kompleks Disney Worlda v Orlandu, kjer se bo konec julija zbralo 22 ekip. Te bodo 30. julija nadaljevale marca prekinjeno sezono zaradi koronavirusne pandemije in se borile za 16-člansko končnico.

"Še naprej bom zunaj parketa in v pogovoru z vami nadaljeval delo in podpiral gibanje Black Lives Matter. Menim, da ni treba, da na dresu nosim sporočilo, da bi ljudje razumeli mojo misijo ali vedeli, kaj zastopam in zakaj sem tu," je menil James.

Video NBA naredila video v Dončićevo čast: "Pripravljen izpisati novo poglavje?"

Dodal je, da podpira vse igralce, ki so se odločili na dres zapisati eno od 29 sporočil, ki jih je odobrila liga NBA: "Menim, da je to sijajno, a podpiram vse, tudi tiste igralce, ki se za to niso odločili."

"To je nekaj, kar enostavno ne odraža moje misije, ne sklada se z mojimi cilji. Rad bi, da bi lahko sam izbral, kaj bi nosil na zadnji strani dresa. Imel sem nekaj idej, a žal nisem bil del procesa izbiranja," je še dejal James in dodal, da je hvaležen ligi NBA, ki igralcem daje platformo za poudarjanje sporočil proti rasizmu in družbeni neenakosti.

Odgovor Dončića po pritožbi utišali iz BiH: "Zdaj veš, kako je nam!"

Liga NBA je odobrila 29 sloganov, ki jih bodo igralci lahko nosili na zadnji strani dresa v nadaljevanju sezone namesto imena. Na seznamu so tudi gesla Black Lives Matter (Črna življenja štejejo), Vote (Glasuj), I Can't Breathe (Ne morem dihati), Justice (Pravica), Peace (Mir), Equality (Enakopravnost), Freedom (Svoboda), Enough (Dovolj), Power to the People (Moč ljudstvu), Justice Now (Pravica zdaj) ...

Za zdaj ni znano, kakšen slogan, če sploh kakšnega, bosta nosila slovenska zvezdnika lige Luka Dončić (Dallas) in Goran Dragić (Miami). Dončić se je sicer pred dnevi pokazal v dresu Dallasa in je imel na hrbtu napis Enakopravnost v slovenskem jeziku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.